Nieuws

OOSTWOLD – Met 25.000 betalende bezoekers, verdeeld over twee dagen heeft de Oostwold Airshow dit Pinksterweekend ongeveer net zoveel bezoekers getrokken als in het recordjaar 2017

Ze waren alleen nu veel beter over de beide dagen verdeeld. Op zondag passeerden 10.000 bezoekers de poort en op de maandag kwamen daar nog eens 15.000 bezoekers bij. Veel van hen roemden de ongedwongen sfeer van het evenement.

De gemoedelijke aanpak Oostwold Airshow slaat niet alleen aan bij het publiek maar zeker ook bij de deelnemers. Vooral de in grote getale aanwezige Engelse piloten weten niet wat ze meemaken en raken niet uitgepraat over ‘Oostwold’s friendly atmosphere’. Ook het familiaire karakter van de Oostwold Airshow is niet te vergelijken met welke andere airshow dan ook.

De bezoekers komen ook steeds vaker uit het buitenland. Aan de hand van de pintransacties kon de organisatie na afloop vooral veel Duitse bezoekers tellen. Ook Polen en Tsjechië waren opvallend goed vertegenwoordigd. Op maandag verliep de aanvoer van publiek een stuk soepeler dan de dag ervoor. De tip om op tijd te vertrekken had goed gewerkt.

In de lucht en op de grond, je kwam bijna ogen en oren tekort. Het zonnetje deed de rest. Terwijl het in ons deel van Europa bijna overal regende werd de Groninger organisatie twee dagen op bijna perfect weer getrakteerd. Veel bezoekers maakten er een korte vakantie in Oost-Groningen van. Campings en andere verblijfsaccommodaties zaten zo goed als vol. Daarmee toont de Oostwold Airshow zich een goed visitekaartje voor de regio.
Of er over twee jaar een 11e editie van de Oostwold Airshow gaat komen is nog niet bekend. Die beslissing wordt pas eind 2020 genomen

Dag 1
Onder perfecte omstandigheden, zonnig en aangename temperaturen, heeft de eerste dag van de jubileumeditie van de Oostwold Airshow met ruim 10.000 belangstellenden het vorige record uit 2017 alweer gebroken. Toen passeerden op de eerste dag zo’n 8000 bezoekers de kassa.

De publieksstromen kwamen wat laat op gang maar was zo massaal dat er rond het middaguur op verschillende toegangswegen opstoppingen ontstonden. Ook de situatie rond de nieuwe parkeerterreinen liep organisatorisch niet helemaal naar wens. Zo moesten er meer pendelbussen worden ingezet dan in eerste instantie was bedacht. De organisatie raadt daarom alle bezoekers die morgen naar Oostwold willen afreizen aan om zeker op tijd van huis te gaan.

‘Airshow Light’?
De eerste dag van het evenement krijgt traditioneel het predicaat ‘Airshow Light’ mee. Uit de programmering bleek dat echter op geen enkele manier. Het was een komen en gaan van aerobatic demonstraties, team displays en wingwalkers. Er vlogen in totaal meer warbirds dan de hele vorige airshow in 2017 op beide dagen samen.

Volop aandacht
Ook de re-enactors en standhouders op de ‘Airmarket’ hadden over belangstelling niet te klagen. De muzikale intermezzo’s door Sergeant Wilson’s Air Force Show nodigden zelfs uit om te gaan dansen. Opvallend was het grote aantal bezoekers uit Duitsland en de samenstelling van het publiek. Van jong tot oud en mannen maar zeker ook vrouwen; de Oostwold Airshow wordt steeds meer een evenement voor de hele familie.


Mass formation
Maandag worden er nog meer toeschouwers verwacht die een nog uitgebreider programma te zien zullen krijgen. De kassa en ook de parkeerterreinen zijn vanaf 08.00 uur geopend. Tot zeker 17.00 uur kan jong en oud opnieuw genieten van een, zeker voor het Europese vasteland, uniek programma. De finale met een zogenoemde mass-formation, met alle warbirds tegelijk in de lucht, spreekt nu al tot de verbeelding!

Foto Koos Broertjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.