Nieuws

VOLKEL – De F-16 zit ‘veertig jaar bij de zaak’. Ter ere van het jubileum werd vrijdag een gevechtsvliegtuig met een speciale staartschildering onthuld op Vliegbasis Volkel.

Commodore buiten dienst Wim Sneek was te gast bij de speciale onthulling. Hij arriveerde veertig jaar geleden met het eerste Nederlandse exemplaar op Vliegbasis Leeuwarden.

Het jubileum valt samen met de introductie van de opvolger van de F-16. De F-35 arriveert later dit jaar. Net als bij de F-35 leverde ook de aanloop en de komst van de F-16 een waar mediaspektakel op.

In de media klonken geluiden als de ‘wapenaankoop van de eeuw’ en ‘de grootste investering in de Nederlandse Defensie ooit verricht’. In het radioprogramma Embargo (19 maart 1976), een actualiteitenrubriek van de VPRO, werd gesproken over het lange aanschaftraject.

Versteld
Toen de F-16 echter daadwerkelijk arriveerde, stonden het publiek en luchtmachtmedewerkers versteld. Tijdens de open dag op vliegbasis Volkel, waar het toestel voor het eest vliegend te zien was, reageerde een van de toeschouwers over het moment dat de F-16 aan zijn eerste demonstratievlucht begon, zij aan zij met de F-4 Phantom: “Het is echt belachelijk zo kort als ‘ie draait. Het is grandioos. Dat andere ding blijft nergens. Potverdikkie, dat is het vliegtuig van de toekomst.”

Schot in de roos
De F-16 bleek een schot in de roos. De operationele inzet vanaf 1993 op de Balkan bevestigde dat. De ‘swing role’, waarbij het gevechtstoestel tijdens dezelfde missievlucht tussen meerdere rollen schakelt, bleek hem op het lijf geschreven. Oorspronkelijk ontworpen als luchtverdediger, bleek de jager ook geschikt voor het aanvallen van gronddoelen.

Vernieuwend
De F-16 was in veel opzichten een vernieuwend toestel. Zo was het het eerste toestel dat vloog op basis van fly-by-wire, dus met een computergestuurd besturingssysteem. Ook het cockpitdak uit 1 stuk was een noviteit. Het zorgde voor een ongeëvenaard zicht rondom. Middels het MLU-programma (Mid Life Update) werd er daarnaast voor gezorgd dat het toestel tot op de dag van vandaag, 40 jaar later, operationeel inzetbaar is gebleven.

Tekst en foto’s Ministerie van Defensie

Commodore buiten dienst Wim Sneek (l) vloog de 1e Nederlandse F-16 40 jaar geleden naar Vliegbasis Leeuwarden.
1 reactie op “F-16 veertig jaar in dienst luchtmacht

  1. Frans Eekhout schreef:

    Veteraan
    Een veteraan die wereldwijd nog lang niet is uitgediend. “If it looks good, it flies good” is een bekend Engels gezegde, dus als het goed uit ziet – beter nog dan de F 35 die er plomp uitziet – vliegt het ook goed en dat al 40 jaar lang !
    Is er trouwens nog een ander Luchtmacht gevechtstoestel met zo’n lange staat van dienst ? Jammer is dat de Kon. Luchtmacht niet de nieuwere versies van de F 16 heeft gekocht block 50/60 dan was de conversie wellicht economischer geweest. Nu maar afwachten of men met het geringe aantal van de F 35 toestellen net zo’n succesvol periode in zal gaan, de toekomst zal het leren…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.