Mijn Air Show

EINDHOVEN – Op donderdag 23 mei 2019 vloog de McDonnelDouglas KDC-10 T-235 van de Koninklijke Luchtmacht een missie vanaf de thuisbasis vliegbasis Eindhoven.

Het was echter geen gewone vlucht, maar de eerst met een speciale staartbeschildering van dit toestel. Die was in de voorafgaande dagen gemaakt ter gelegenheid van de 75e verjaardag van het 334 transport squadron

Een schematisch wit paard met de nederlandse kleuren rood, wit, blauw, oranje in de manen van het paard. Want het embleem van het 334 squadron is een wit paard (Pegasus, het gevleugelde paard uit de Griekse mythologie) en de squadron heeft als roepnaam op de radio ‘whitehorse’.

Historie
De voorganger van het 334 squadron werd gevormd in 1944 in het Verenigd Koninkrijk als de “LuchtTransport Dienst”, onder de vleugels van de britse Royal Air Force.

Na de Tweede Wereld Oorlog, ging deze dienst op in het 334 squadron dat met verschillende vliegtuigen vloog van verschillende vliegbases

De huidige vliegbasis is vliegbasis Eindhoven, waar het squadron vliegt met twee McDonnelDouglas KDC-10 transport en bijtank vliegtuigen en de Gulfstream IV voor VIP vluchten.

Binnen enkele jaren zullen de twee KDC-10s vervangen gaan worden door de Airbus A330 MRTT vliegtuigen

De eerste KDC-10 die met pensioen zal gaan is het toestel met de registratie T-264, dat zal rond december 2019 al gaan gebeuren. De T-235 zal nog enkele jaren blijven vliegen totdat de A330 volledig operationeel zal zijn.

Ontwerp

Het ontwerp van deze speciale staart is van de hand van Peter van Stigt.