Nieuws
Cordwell Aero

VILLANOVA D’ALBENGA – Er hebben zich 39 gegadigden gemeld voor een eventuele overname van de Italiaanse vliegtuigfabrikant Piaggio Aerospace.

Onder de geïnteresseerden bevindt zich de Italiaanse Leonardo Company die wel oren heeft naar zowel de vliegtuig- als de motorendivisie.
In 2017 werd al besloten de het  P180 Avanti programma te verkopen aan het door de Chinese staat geruggensteunde PAC Investments,  maar deze deal is nog steeds niet rond.
Volgens bronnen moet de verkoop van Piaggio in 2020 afgerond zijn.

Noodlijdend
De directie van het bedrijf vroeg in november 2018 de Italiaanse overheid de vliegtuigbouwer onder curatele te stellen omdat de schulden niet langer betaald kunnen worden.Als de overheid deze curatele over zou nemen, stond deze vervolgens garant voor het behoud van 1.100-1.200 banen bij de fabrikant. Die aanvraag was opmerkelijk omdat de fabrikant eind 2017 een strategisch vijf jaren plan had gepresenteerd dat financiële en operationele stabiliteit mogelijk moest maken.In het verlengde had het investeringsvehikel Mubadala uit Abu Dhabi -sinds 2015 eigenaar van Piaggio – besloten ruim 250 miljoen euro in de fabrikant te investeren.

Productpalet
Bij Piaggio wordt momenteel de in 2014 gecertificeerde P180 Avanti EVO pusherprop voor de zakelijke markt. Van deze typevariant werden tijdens de EBACE 2019 twee VIP ingerichte exemplaren afgeleverd bij respectievelijk een Zwitserse en een Oost Afrikaanse klant terwijl tevens nog twee toestellen in aanbouw zijn.
Daarnaast wordt  de uit de P180 afgeleide P.1HH HammerHead UAV (Unmanned Aerial Vehicle) voor militaire doeleinden geproduceerd.

Reddingsplan
De Italiaanse overheid heeft inmiddels besloten Piaggio een opdracht te gunnen voor de bouw van tien P180 EVOs en de modernisering van negentien P180s in overheidsdienst.
Ook zullen voor de Italiaanse krijgsmacht vier P.1HH HammerHead UAVs en twee bijbehorende grondstations worden aangeschaft.

Er staan meerdere futuristisch ogende P180 Avanti’s op de vliegvergunning van ASL-JetNehterlands

Voor het onderhoud van de vliegtuigen wees Piaggio in mei 2019 twee Authorized Service Centres aan op Paris-Le Bourget en in Kuala Lumpur.

Foto’s ©PiaggioAerospace.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.