Nieuws

GENÈVE– Cessna ligt op schema met de productievoorbereiding van hun nieuwe Denali turboprop. Dit is door de fabrikant meegedeeld tijdens de tijdens de European Business Aviation Convention and Exhibition (EBACE 2019) die momenteel in Genève wordt gehouden.

Er zijn momenteel zes toestellen in aanbouw waaronder het eerste prototype. Daarnaast zullen met drie toestellen in de loop van 2019 statische – en vermoeidheidstests worden uitgevoerd. Twee andere zullen in de loop van dit jaar vliegend ingezet worden als productie conforme testexemplaren.

De al even nieuwe Catalyst turboprop van GE Aviatiek heeft ondertussen al in ‘drievoud’ meer dan 1.000 uur op test stands bij GE in proefgedraaid. De FADEC gecontroleerde motor gaat 1.300 pk leveren en een McCauley composietpropeller aandrijven met een diameter van 2.67 m.

In motor zijn 98  nieuwe (gepatenteerde)  technologieën toegepast. Daarbij is 35 procent van de motoronderdelen geprint en kon het aantal ‘reguliere’ motoronderdelen teruggebracht van van 855 tot slechts twaalf geprinte.

De in 2017 aangekondigde Denali krijgt een kruissnelheid van 285 kts (ruim 500 km/h) en een vliegbereik van 1.600 nm (bijna 2.963 km) met vier passagiers en een piloot aan boord. Er wordt een nuttige lading voorzien van bijna 500 kg waarbij een grote vrachtdeur van 1,29 x 1,34 m het laden van grotere stukken mogelijk moet maken.