Nieuws

GILCHING – De Duitse nieuwkomer Lilium heeft een vijfpersoons variant van de Lilium Jet gepresenteerd. Met het ‘full scale, full weight’ prototype is inmiddels op 4 mei 2019 al een eerste vlucht uitgevoerd. Op termijn moet het luchtvaartuig beschikbaar komen als on demand luchttaxi.

De Lilium Jet krijgt een vliegbereik van 300 km en kan maximaal 300 km/h vliegen. De aandrijving vindt plaats door 36 fans die worden aangejaagd door evenveel elektromotoren. Om verticaal starten en landen mogelijk te maken, zijn twaalf beweegbare flaps aangebracht.

De ontwikkeling werd mogelijk nadat het bedrijf in het vroege najaar van 2017 tijdens  een tweede financieringsronde negentig miljoen dollar binnenhaanle  via Tencent LGT, een internationale bank- en investeringsgroep. In een eerste ronde zag Atomica het project al zitten en investeerden de (mede)oprichters van Skt en Twitter al in de  tweepersoons Lilium Jet.

Lilium  voerde op 20 april 2017 op de luchthaven Mindelheim-Mattsies in het zuiden van Duitsland de eerste geslaagde proefvluchten uit met een eerste prototype dat plaats biedt aan twee inzittenden.

Het bedrijf is een initiatief van vier medewerkers van de Technische Universiteit van München die in 2015 samen met veertig ingenieurs en ontwerpers uit meerdere landen dankzij een subsidie van het Business Incubation Centre Bayern en de Europese ruimtevaartorganisatie ESA dit project konden realiseren.

.

Sinds 20 april 2017 eerste vluchten met tweepersoons prototype.

1 reactie op “Video: Eerste vlucht vernieuwde Lilium Jet

  1. F Meuffels schreef:

    Met deze nieuwe manier van vliegtuigbouw zullen in de toekomst start en landings
    banen overbodig worden, het wordt dan ook mogelijk om passagiers op te halen in de steden waar ze wonen, hierdoor zal het verkeer naar en van de vliegvelden zeer sterk afnemen.
    Dit zijn de nieuwe helicopters , waarschijnlijk veel stabieler,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.