Nieuws

TARBES – De in maart 2019 in Amerika en in april in Europa voorgestelde TBM 940 ‘very fast turboprop’ is getooid met het EASA typecertificaat. Aan het nieuwe toestel hangt een prijskaartje van 4,13 miljoen dollar.

Het toestel werd tijdens de TBM Owners and Pilots Association (TBMOPA) in maart 2019 in Amerika voorgesteld en vervolgens tijdens de AERO 2019 beurs in het Duitse Friedrichshafen voor het eerst in Europa getoond

De TMB 940 is de opvolgster van de sinds 2016 leverbare TBM 930 en is onder meer uitgerust met een automatische gashendel. Deze ‘automatic throttle’ is gekoppeld aan de automatische piloot en is de eerste in zijn soort die te vinden is op vliegtuigen met een startgewicht van minder dan 5,7 ton. Als het systeem is ingeschakeld corrigeert het automatisch de snelheid op basis van het ingevoerde vluchtprofiel. Alleen de take off en eind nadering moeten handmatig door de piloot worden uitgevoerd.

Volgens Daher wordt hiermee niet alleen de werkdruk van de piloot verlaagd, maar ook de prestaties van de Pratt & Whitney Canada PT6A-66D turboprop motor geoptimaliseerd in alle vluchtfases.

Nieuw is ook het ijsbestrijding systeem, Wanneer sensoren beginnende ijsvorming detecteren, wordt de piloot gewaarschuwd. Als deze geen actie onderneemt schakelt het systeem zichzelf in en worden de romp, cockpitruiten, propeller en motorinlaat ijsvrij gemaakt. Wanneer alles ijsvrij is, wordt de piloot met een Crew Alerting System (CAS) ‘amber alert’ geadviseerd het systeem uit te schakelen en over te gaan op handmatige controle.

De cabine is bij de 940 ingericht met nieuw ontworpen stoelen, verbeterde geluidsisolatie dankzij nieuwe zijpanelen in de cabine en een centraal geplaatste opbergruimte. Daarnaast is een 115V stopcontact aangebracht en zijn meer USB poorten dan voorheen beschikbaar (zes voor de passagiers en drie voor de piloten.

Daher leverde tot op heden meer dan 267 TBM900 varianten af sinds de introductie van deze typevariant in 2014. Daarbij verlieten vorig jaar 29 TBM910 en 21 TMB 930 varianten de fabriek.

Rheinland Air Service, Daher’s authorized TBM dealer verkocht tijdens AERO 2019 de eerste TMB 910 van 2019 aan een Duitse klant.

Foto: Messe Friedrichshafen.

 
Rheinland Air Service, Daher’s authorized TBM dealer verkocht tijdens AERO 2019 de eerste TMB 910 van 2019 aan een Duitse klant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.