Nieuws

ANTWERPEN – Leen Vandendriessche (36) en Kay Vereeken (37) startten in 2009 een opleidingscentrum voor lijnpiloten te Antwerpen, EuroPilot Center. Tien jaar later zij ze ook doorgebroken in Amerika.

Gezien het snelgroeiende succes van hun onderneming dankzij een ijzersterke opleidingsfilosofie, in combinatie met de geluidsbeperkingen op de luchthavens in Vlaanderen en toenemende luchthaventaksen, bleek uitbreiding enkel mogelijk via een satellietvestiging in de USA. Daarnaast werd een software afdeling opgestart voor het creëren van Pilot Training Apps. 

Palm Springs
Er werd doelbewust gekozen voor Palm Springs, gelegen in het zuiden van Californië. Dit niet alleen omwille van het gunstig vliegweer maar ook omwille van het positieve economische klimaat. Dit alles gebeurde eind 2015 en ging gepaard met het nodige vallen en opstaan. “Het is nagenoeg ondenkbaar om na de verschrikkelijke gebeurtenissen van 9/11 als niet-Amerikaan een pilotenschool op te richten in de USA, ” zegt CEO Kay Vereeken.

“Zowel op privé- als ondernemersvlak is het een bikkelharde strijd geweest met weinig garanties, maar volharding, toewijding en never accepting ’NO’ for an answer, waren de sleutels tot succes!” voegt Leen Vandendriessche, COO van EuroPilot Center toe.

Part 141 opleidingsinstantie
Begin dit jaar, ontving de onderneming te Californië de hoogste erkenning van de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten als zogenaamde “Part 141” opleidingsinstantie. Daarnaast werd de school op Amerikaanse bodem ook geaccrediteerd door de Europese autoriteiten. Dankzij deze unieke combinatie van Amerikaanse en Europese erkenningen, speelt de onderneming nu mee op de wereldmarkt.


“Onze lijnpiloot kandidaten worden te Californië opgeleid door hooggekwalificeerde Vlaamse vlieginstructeurs, en dit volgens een unieke trainingsfilosofie waarbij vanaf dag één theorie en praktijk worden gecombineerd.” zegt Leen Vandendriessche. “De school in Californië is vandaag 100% in handen van Vlaamse ondernemers wat de kandidaat piloten een absolute kwaliteit garandeert. Hierdoor zijn we erin geslaagd om Belgische (en buitenlandse) lijnpiloten opnieuw te trainen volgens de allerhoogste standaard”, voegt Kay Vereeken toe. 


Gevraagd
En dit succes werpt zijn vruchten af. Alle afgestudeerde piloten van EuroPilot Center vinden vrijwel onmiddellijk na de opleiding een job bij luchtvaartmaatschappijen als Brussels Airlines, TUIFly, ASLBelgium, Germanwings en Ryanair. 
Het motto is niet voor niets: Personal Training, In Style. Van bij de oprichting werd doelbewust gekozen voor een persoonlijke aanpak, met inzet van ultramoderne vliegtuigen, glass cockpits, full-motion simulatoren en in-house ontwikkelde software.

Trainingscapaciteit
EuroPilot Center traint momenteel dertig lijnpiloten per jaar, waarvan ongeveer 75% bestemd is voor de Europese en 25% voor de Amerikaanse markt. In 2019 volgen nog een aantal belangrijke investeringen waaronder nieuwe simulatoren en vliegtuigen. 
Recent besliste het ondernemerskoppel om het grote publiek mee te nemen achter de schermen van de pilotenschool, en via hun Live Facebook rubriek “This is US”, willen ze informatie verspreiden over de job en de training tot lijnpiloot, gezien hierover vaak nog heel wat onwetendheid heerst. De live video’s zijn bijzonder populair en werden op enkele weken tijd meer dan 70.000 keer online bekeken.

Blijven dromen
“Als Vlamingen beschikken wij over een gezonde dosis werkijver, en de American Dream die wij vandaag leven, is dan ook het resultaat van hard werken, nooit opgeven en blijven dromen” zegt Kay Vereeken. Laat dit een inspiratiebron zijn voor zovele Vlamingen die ambities hebben, maar nog niet de effectieve stap hebben gezet. The sky hoeft niet altijd de limit te zijn.

Kay Vereeken (l) en Leen Vandendriessche.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.