Nieuws

DRACHTEN – Frisian Air is sinds begin 2019 Europees importeur van de uit Zuid Afrika afkomstige Sling kitvarianten die door de The Airplane Factory op de markt worden gebracht. In eerste instantie wordt daarbij gemikt op het aan de man brengen van de nieuwe vierpersoons Sling TSi die in standaard en quick build uitvoering verkrijgbaar is. Volgens de fabrikant vergt de eerste variant 1.400 uur bouwen, terwijl de tweede quick build versie 500 uur bouwtijd uitspaart.

De Sling TSi krijgt een brandstof geïnjecteerde 141 pk sterke Rotax 915 iS turbo voor het brandschot die een Airmaster constant speed propeller aandrijft. Daarmee zijn klimsnelheden mogelijk van 1.000 fpm (4.1 m/sec) en op 9.000 ft (2.743 m) kruissnelheden van 135-145 kts (250-270 km/h) waarbij het uurverbruik rond de 27-30 l Euro 95 zal liggen. Dankzij een tankinhoud van 172 liter ligt het vliegbereik rond de 650 nm (1.200 km). De TSI overtrekt pas bij 45 kts (83 km/h) en heeft een landingsrol van 230 m. Het uit aluminium opgetrokken toestel weegt leeg 490 kg en heeft een nuttige lading van 460 kg (bij full fuel 335 kg)

De met een volledig digitale cockpit uitgeruste Sling TSi heeft onder meer Garmins G3X touch 10“ EFIS, GTR 200 COM radio, GTX 35R remote transponder, back-up G5 Electronic Flight Display, GAD 27 Multifunction system interface, GMA 245R Bluetooth Audio Panel,G28 autopilot terwijl een PM 1000 II intercom de interne communicatie tussen de vier inzittenden mogelijk zal maken in de 1,1 m brede cabine die met leren stoelen is ingericht en waarbij gekozen kan worden uit vijf kleuren.


Frisian Air heeft bij de fabriek twee Sling TSi kits besteld die binnenkort in Nederland zullen arriveren. Een eerste quick build variant zal vervolgens als ‘full options’ demonstrator worden ingezet met onder meer een 30 kg wegende Magnum 901 ballistische parachute. De basisprijs van de TSI komt rond de 56.000 dollar te liggen terwijl daar voor de motor, avionica en propeller nog 85.000 dollar bij komt.

De eerste vliegindrukken met de tijdens de EAA AirVenture in 2018 in Oshkosh geïntroduceerde vierzitter zijn in ieder geval lovend.

Aanvullende informatie: https://frisianair.nl


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.