Nieuws

PRETORIA – De door Universal Aerospace ontworpen Pegasus 1 Vertical Take-Off and landing Business jet (VBJ zal deze maand debuteren tijdens de European Business Aviation Convention and Exhibition (EBACE 2019) in Genève.

De Zuid Afrikaanse fabrikant zal er een model in schaal 1:8 presenteren en de orderboeken openen. Tevens zal tijdens de EBACE bekend worden gemaakt wie de avionica en boordsystemen mag gaan leveren, terwijl gelijktijdig aan een cabine mock-up in op ware grootte wordt gewerkt.

Het bijzondere toestel zal worden opgetrokken uit composietmaterialen en zal worden aangedreven door twee elk 2.300 pk sterke GE Aviation CT7-8 turbofans. De verticale lift zal worden gegenereerd door elektromotor aangedreven fans in de vleugels waarvoor ongeveer 2 kW vermogen is benodigd. Doordat het toestel iets minder dan 5.700 kg zal gaan wegen, mag het door een enkele piloot worden bestuurd.

Gemikt wordt op kruissnelheid van 430 kts (796 km/h) en een vliegbereik van 2.380 nm (4.400 km) wanneer op conventionele manier wordt vertrokken. Vertrekt de VBJ verticaal dan ligt het vliegbereik bij 1.150 nm (2.124 km) bij een gemiddeld brandstofverbruik van 309 l/h.

De Pegasus VBJ 1 gaat plaats bieden aan acht passagiers die in massage stoelen zullen worden vervoerd.