Nieuws

ZIELONA GORA – De Poolse producent Metal Master heeft met de eenmotorige Lar-1 een eerste vlucht uitgevoerd. Deze vond vrijdag (5 april) plaats nadat de producent van de Poolse luchtvaartautoriteiten een voorlopige vliegvergunning had gekregen. Het toestel kreeg daarbij de registratie SP-YLE toegekend.

Het prototype van de Flaris LAR-1 bevond zich al sinds eind augustus 2018 op  Zielona Gora Babimost Airport.  Eind juni 2018 waren op  vliegveld Bydgoszcz in het noorden van Polen de laatste motorproeven met de  ’ultra-light personal jet’ naar tevredenheid voltooid.

Na deze geslaagde proeven met de130 kg zware en 8,5 kN sterke Williams FJ33-5A turbofan waren geslaagd en het voltooien van de grondtests, moest eigenlijk alleen het  (Flaris Flight Assistance System (FFAC) nog worden getest.

De LAR1 krijgt een MTOW van 1.700 kg en moet vijf passagiers op FL250 (7.800 m) bij een snelheid van 750 km/h over maximaal 3.000 km kunnen vervoeren.

 

 

1 reactie op “Flaris LAR-1 heeft voor het eerst gevlogen

  1. Walter van Tilborg schreef:

    Goed nieuws. eindelijk de lucht in.
    Is de FJ33-5A motor van P&W of van Williams International. Ik dacht dat aanvankelijk voor een Pratt PW615F was gekozen, maar dat dit uiteindelijk de Williams FJ33-5A werd.