Mijn Air Show

EINDHOVEN – De oefening ‘European Air Refuelling Training 2019’, (EART), gehouden van 31 maart tot 12 april 2019 vind dit jaar opnieuw plaats op vliegbasis Eindhoven.

Landen als Duitsland, Nederland, Amerika, Frankrijk en voor de eerste keer, Engeland, doen mee aan de oefening met hun tankvliegtuigen. Italië doet mee aan de oefening met mentoren, en de luchtmacht van Australië doet mee aan de oefening met waarnemers.De oefening wordt dit jaar voor de zesde keer op rij gehouden en wordt opgezet door het EATC (European Air Transport Command) en wordt geleid door kolonel Andrea Massucci. Tijdens de oefening is focus op certificering processen tussen tankvliegtuigen en in de lucht brandstof ontvangende vliegtuigen als jachtvliegtuigen een belangrijk onderdeel. Bij tanken in de lucht voor basis en gevondene piloten, Tanker cell formaties vliegen en oefenen op reactie snelheid bedreiging in de nabije buurt. De editie van 2019 is speciaal gefocust op ‘Ferry Flight discussion’, dat op papier wordt geoefend.

Tijdens de twee weekse oefening op vliegbasis Eindhoven vindt ook de oefening ‘Frisian Flag 2019’ plaats op vliegbasis Leeuwarden. De deelnemende vliegtuigen aan deze oefening zijn tevens gast bij de oefening ‘EART 2019’ gezien zij de ontvangende vliegtuigen zijn van de tankvliegtuigen. En hebben beide trainingspartners zo een unieke kans om zaken als planning, complexe missies en realistische scenario te trainen.k

Op 4 april 2019 kreeg fotograaf Jimmy van Drunen de mogelijkheid mee te vliegen met de Engelse Airbus A330. Tijdens deze vlucht werden twee Duitse Eurofighter Typhoons met callsign ‘DevilFormation’ voorzien van brandstof in de lucht.

Foto’s Jimmy van Drunen