Mijn Air Show

LEEUWARDEN – Van maandag 1 april tot en met vrijdag 12 april 2019 vindt op vliegbasis Leeuwarden de jaarlijks terugkerende internationale jachtvliegoefening Frisian Flag 2019 plaats. Jachtvliegers uit verschillende landen beoefenen gedurende twee weken complexe missies in internationaal verband. Tweemaal per dag maken ongeveer 50 toestellen een trainingsmissie.

Naast de F-16’s van de Nederlandse luchtmacht zijn vijf coalitiepartners op Leeuwarden vertegenwoordigd met jachtvliegtuigen, dat zijn: de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Polen en Zwitserland. Polen en de Verenigde Staten nemen deel met F-16C jachtvliegtuigen.

De Franse luchtmacht is aanwezig met Mirage 2000D toestellen en Duitsland neemt deel met Eurofighters. Nieuwkomer Zwitserland is aanwezig met F-18 gevechtsvliegtuigen en vanuit Engeland wordt een DA-20 Falcon ingezet.

Daarnaast nemen er ook ondersteunende vliegtuigen deel vanuit Nederland, Duitsland, Amerika, Frankrijk, Italië en Engeland. Deze vliegtuigen vallen onder de tankeroefening ‘EART’, een op zichzelf staande tankeroefening vanuit Eindhoven die goed aansluit bij Frisian Flag.

Grote afwezigen dit jaar zijn België en Noorwegen, ook Portugal dat aan deze editie zou deelnemen heeft haar komst geannuleerd. Van de twee Air National Guard’s uit de USA die met tien F-16’s in twee formaties de grote plas overstaken bleken bij aankomst alle toestellen afkomstig van Minnesota ANG.

Luchtverdedigingssystemen
Tijdens Frisian Flag 2019 worden een aantal luchtverdedigingssystemen ingezet om de scenario’s zo realistisch mogelijk te maken. Deze systemen worden opgesteld op vliegbasis Leeuwarden, NAVO-oefenrange ‘de Vliehors’ en een nader te bepalen locatie in Friesland. Tevens is het allernieuwste radarsysteem van de Koninklijke Landmacht, de Multi Mission Radar (MMR) aanwezig op vliegbasis Leeuwarden tijdens Frisian Flag.

Luchtruim
De oefening vindt plaats in het luchtruim van Nederland, Duitsland en Denemarken. Om dit mogelijk te maken is er een nauwe samenwerking nodig tussen alle luchtruim-controlerende instanties van de betrokken landen. Zo wordt de gevechtsleiding in het gehele oefengebied uitgevoerd door zowel het Nederlandse als het Duitse Control and Reporting Centre (CRC), alsook door een Airborne Early Warning and Control (AWACS) verkenningsvliegtuig afkomstig van het NATO E-3A Component in Geilenkirchen.

Internationale samenwerking
De focus van hedendaagse missies ligt in toenemende mate op internationale samenwerking. Geen enkele missie wordt meer uitgevoerd door slechts één land, maar landen zoeken elkaar op en werken samen. Dat begint al in opleidingen,oefeningen en trainingen. Feitelijk kan gezegd worden dat effectief optreden bijna niet meer kan zonder een internationale coalitie. Ten alle tijden zal het trainen in internationaal verband noodzakelijk zijn om onze luchtverdedigingstaken en internationale missies in de toekomst mogelijk te blijven maken.

Vliegbasis en de regio
De keuze voor vliegbasis Leeuwarden – als gastheer van een grote oefening – is voor de hand liggend. De vliegbasis ligt dicht bij het grote oefengebied boven de Noordzee, waardoor er geen trainingstijd verloren gaat met vliegen van en naar het trainingsgebied. De vliegtijd kan hierdoor effectief worden benut voor trainingsdoeleinden en daardoor duurt de oefening ook maar twee weken.

Land Vliegtuigen Onderdeel Thuisbasis

Duitsland EF-2000 TLG 31 Norvenich

Frankrijk Mirage 2000D EC 003 BA-133 Nancy

Nederland F-16AM/BM 312 squadron Volkel, 313 squadron VolkeL 322 squadron Leeuwarden

Polen F-16C/D 3/6ELT Poznan-Krzesiny

USA F-16C/D 179th FS/148th FW Duluth (MN ANG)

Zwitserland FA-18C 11 Staffel Meiringen

Foto’s: Cor van Gent.

Mirage 200D van EC003 (Frankrijk).
Mirage 200D van EC003 (Frankrijk).

EF-2000 van TLG 31 (Duitsland)
EF-2000 van TLG 31 (Duitsland).
FA-18C Hornet van 11s Staffel (Zwitserland).
FA-18C Hornet van 11 Staffel (Zwitserland).

FA-18C Hornet van 11 Staffel (Zwitserland).
F-16C-52 van 3/6 ELT (Polen).
F-16C-52 van 3/6 ELT (Polen).
F-16D-52+ van 3/6 ELT (Polen).
F-16C van Minnesota Air National Guard (USA).
F-16C van Minnesota Air National Guard (USA).
F-16AM van 313 & 322 sqn Nederland .
F-16AM van 313 & 322 sqn Nederland.