Nieuws

‘Tante Ju’ (83) uitgevlogen

4

BERLIJN – De bekende Junkers Ju-52/3M (D-AQUI) zal nooit meer in opdracht van Lufthansa commerciële vluchten uitvoeren. Het in Munchen in een hangar geparkeerde toestel, zal  van 3 tot  5 april op drie diepladers naar Hamburg worden vervoerd.

De Junkers staat sinds augustus 2018 aan de grond in een hangar van Lufthansa City Lin nadat schade aan de motorophanging werd geconstateerd. Omdat reparatie duur is vanwege de na te maken, en apart te certificeren onderdelen, heeft Lufthansa besloten niet langer financieel bij te dragen aan de  Deutsche Lufthansa Berlin Stiftung (DLBS).

Het toestel vloog vanaf mei 2018 weer na een ingrijpende reparatie. Bij het hoogbejaarde toestel was in 2015 een breuk in de vleugelhoofdligger vastgesteld die door vaklieden van de DLBS en Lufthansa Technik in Hamburg moest worden hersteld. Niet duidelijk was, hoelang deze ingrijpende en complexe reparatie zou gaan duren.

Hoewel oorspronkelijk gehoopt werd het toestel in 2016 weer in de lucht te hebben, lukte dit niet  omdat telkens nieuwe te repareren zaken werden ontdekt. Dankzij een subsidie van 400.000 euro van de Duitse Bondsdag, werd destijds besloten nog meer zaken (waaronder vleugel- en plaatwerk delen) te vervangen. Op deze manier hoopte men het toestel tot zeker 2036 luchtwaardig te kunnen houden.

Met de in 1936 gebouwde Ju-52/3M ‘Berlin-Tempelhof’ zijn in de achterliggende dertig jaar meer dan 125.000 mensen meegevlogen. Alleen al in 2015 werden ongeveer 420 landingen uitgevoerd op veertig vliegvelden in Oostenrijk en Duitsland.

Niet duidelijk is wat er met de hoogbejaarde ‘zilveren dame’ zal gebeuren. Verkoop aan een particulier of doneren aan een museum lijken momenteel de enige twee opties.

D-CDLH (4) Ju-52 Lufthansa R'dam 24-06-14

D-CDLH (1) Ju-52 Lufthansa R'dam 24-06-14

Foto’s  © Cor van Gent

4 reacties op “‘Tante Ju’ (83) uitgevlogen

  1. Pieter schreef:

    En eigenlijk is de immat niet D-AQUI

  2. Harm schreef:

    Hij komt net bij ons in Enschede overvliegen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.