Nieuws
USA, Las Vegas, 11 maart 2019. Internationale luchtmachtoefening 'Red Flag' op Nellis air force base.

NELLIS – De eerste tien dagen van een luchtoorlog zien te overleven. Dat is wat ook Nederlandse vliegers leren tijdens Red Flag op de Amerikaanse luchtmachtbasis Nellis, onder de rook van Las Vegas.

Het draait daarbij niet alleen om het kunnen overleven tijdens allerlei soorten missies. Ook het redden van een collega, die zijn schietstoel boven vijandelijk gebied gebruikte, is een leerdoel. De internationale oefening is de meest realistische ter wereld en wordt alleen in de Verenigde Staten gehouden.

De training tijdens Red Flag gebeurt in coalitieverband. Naast gastland Amerika nemen ook België, Colombia, Saudi-Arabië, Singapore en de Verenigde Arabische Emiraten deel. De Koninklijke Luchtmacht is er met F-16’s van het opleidingsdetachement in Tuscon en een KDC-10-tankvliegtuig.

USA, Las Vegas, 12 maart 2019. Internationale luchtmachtoefening ‘Red Flag’ op Nellis air force base.

De KDC-10 is als tanker schaars. Dat geldt zelfs in Amerika, want de Amerikaanse luchtmacht had geen tankvliegtuigen voor Red Flag beschikbaar. Daarom werd ‘onze’ KDC-10 overgevlogen die in de lucht toestellen bijtankt als de aan Red Flag deelnemende Belgische en Nederlandse F-16’s en Amerikaanse F-35’s. De zogenoemde boom-operators van het tanktoestel blijven zo getraind in het bijtanken van verschillende typen jachtvliegtuigen. Bovendien nemen de militairen deel aan het planningsproces van een grote luchtoperatie.

Dat laatste geldt ook voor de F-16-vliegers. Zij worden tijdens Red Flag vooral ingezet om gronddoelen aan te vallen. Voor de luchtverdediging zijn andere types inzetbaar zoals F-15’s, die er ook in de variant van bommenwerper is. Voor het storen en aanvallen van vijandelijke radarapparatuur levert de Amerikaanse marine F/A-18 Growlers. Die vliegen als eerste over de vijandelijke linies. De nieuwe F-35 blijkt overigens ook tijdens Red Flag een alleskunner te zijn. Dit toestel heeft geen hulp nodig, want het schakelt zelf die radar wel uit.

USA, Las Vegas, 14 maart 2019. Internationale luchtmachtoefening ‘Red Flag’ op Nellis air force base.

Voor een Nederlands luchtmacht detachement met zo’n 75 man personeel van de vliegbases Leeuwarden, Volkel en Woensdrecht, zitten de eerste twee weken er inmiddels op. Red Flag duurt nog deze hele week.

Tekst en foto’s: Ministerie van Defensie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.