Nieuws

VERGIATE –De Amerikaanse Federal Aviation Administration heeft  de tweemotorige Leonardo AW109 Trekker gecertificeerd.

Er zijn meer dan zestig Trekkers besteld sinds de introductie van de helikopter. De eerste toestellen werden in de loop van 2018 geleverd omdat de Europese luchtvaartautoriteit EASA de helikopter al in december 2017 goedkeurde.

De van de AW109/Grand AW109 afgeleide helikopter heeft geen intrekbaar landingsgestel maar skids. De Trekker heeft een nuttige lading van 1.500 kg bij een MTOW van 3.175 kg. Dankzij twee 815 pk sterke P&WC PW207C turboshaft motoren wordt een Vne van 168 kts (311 km/h) voorzien bij een vliegbereik van 445 nm (824 km) en een maximale vliegduur van 4:20 uur.

In de cockpit kan een Genesys Aerosystems worden aangetroffen met Integrated Helicopter Synthetic Vision Technology (SVT), Highway In The Sky (HITS) en Integrated Helicopter Terrain Avoidance Warning System (HTAWS). Een derde Primary Flight Display is optioneel verkrijgbaar voor de copiloot. Standaard wordt een autopilot (drie asen) meegeleverd inclusief een GPS gekoppelde Flight Director.

De cabine biedt plaats aan zes passagiers of een combinatie van een of twee brancards met begeleidende verpleegkundigen. Optioneel zijn onder meer een vrachthaak die 1.400 kg kan torsen, een reddingtakel die tot 272 kg naar boven kan tillen, FLIR en zoeklichten.

De tijdens de Heli-Expo 2014 geïntroduceerde AW109 Trekker vloog op 4 maart 2016 voor het eerst bij de fabriek in het Italiaanse Cascina Costa.

1 reactie op “FAA certificeert Leonardo AW109 Trekker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.