Nieuws

MONTREAL – Bombardier Business Aircraft van de European Aviation Safety Agency (EASA) het typecertificaat uitgereikt gekregen voor de Global 7500 zakenjet. De GE Aviation Passport turbofans hebben sinds 18 december al de zegen van de EASA.

Naar verwachting zal Niki Lauda een van de eerste Europese eigenaren worden,

De fabrikant ontving begin november 2018 uit handen van de Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA ) het typecertificaat ontvangen voor de nieuwe Global 7500 zakenjet. In september 2018  werd de typegoedkeuring door de  Canadese luchtvaartautoriteiten verleend.

Kort nadien werd tijdens een ceremonie op 20 december de eerste Global 7500 zakenjet overhandigd aan launch customer Jetcraft and Stonebriar Commercial Finance.  Zij  verhuren de zakenet tijdelijk aan Bombardier die er vervolgens in 2019 demonstratievluchten mee uit zal gaan voeren.

Het toestel voor de ultra lange afstand stond tot  de zakenluchtvaartbeurs EBACE  in Genève bekend als  Global 7000, maar  kreeg een nieuwe naam:  Global 7500. Die nieuwe naam sloot niet alleen beter aan bij de nieuwe Global 5500 en 6500, maar deed volgens de fabrikant ook recht aan  met 300 nm (555 km) naar boven bijgestelde vliegbereik .

Oorspronkelijk werd uitgegaan van  7.400 nm (13.700 km), maar dat bleek op basis van de testresultaten ‘te mager’ omdat het toestel met acht passagiers nu 7.700 nm (14.260 km) non stop kan overbruggen. Daarmee komt de Global 7500 ook verder dan de G650 ER van concurrent Gulfstream die met een zelfde aantal passagiers 7.500 nm (13.890 km) kan overbruggen.

Met vier  vliegende prototypes werd voorafgaand aan de certificaties meer dan 2.000 uur gevlogen. Met prototype FTV5  (Masterpiece) en FTV4 (bij Bombardier te boek staand als de “Architect”)   wilde de fabrikant de interieurkwaliteit testen. Ook zal worden nagegaan of de beloofde snelle externe (internet)verbindingen kunnen worden waargemaakt.

Ondanks een  motorstoring bleef Bombardier uitgaan van een marktintroductie in de tweede helft van 2018. Aan de 7500 hangt een prijskaartje van  73 miljoen dollar. De toestellen worden in het Canadese Dorval ingericht.

Bombardier heeft naar eigen zeggen meer dan 110 orders voor de Global 7500 en is daarmee tot 2021 uitverkocht. In 2019 zullen vijftien tot twintig toestellen geleverd kunnen worden en tussen de 35 en 40 een jaar later.

3 reacties op “Bombardier heeft EASA goedkeuring Global 7500 zakenjet

  1. […] Bombardier voert momenteel testvluchten uit met vier prototypes. Volgens de fabrikant is de vraag ernaar zo groot, dat de productie tot en met 2021 is uitverkocht. […]

  2. […] De binnenkort leverbare zakenjet kan met acht passagiers 7.700 nm (14.260 km) non stop overbruggen. […]

  3. […] het aanbod uitbreiden met een gemengde order voor achttien recent geintroduceerde Global 6500 en 7500 […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.