Nieuws

HOOGEVEEN – Tijdens   ‘Wings en Wheels 2019′  zal op Hemelvaartsdag( 30 mei)  op Vliegveld Hoogeveen de officiële roll out plaatsvinden  van een bijzonder vliegtuig, een Fokker D.XXI

Het grote publiek kan dan voor de eerste keer kennis maken met het bijzondere project van het Hoogeveense bedrijf ATN Aircraft Division: de nieuwbouw van een beroemd jachtvliegtuig uit de vorige eeuw, de Fokker D.XXI.

De Fokker D.XXI werd in de jaren dertig  en moest vooral  vijandelijke vliegtuigen gaan onderscheppen. Het was een voor die tijd typisch Fokkertoestel, ontworpen door de Duitse ingenieur Erich Schatzki. De romp bestond uit staalbuis, overtrokken met linnen aan de achterzijde en de voorzijde bekleed met metalen platen. De vleugel was van hout.Het was een vliegtuig dat de overgang kenmerkte van dubbeldekkers naar ééndekkers.

In die spannende vooroorlogse jaren voltooide de Fokker DXXI haar eerste vlucht op 27 maart 1936. In totaal zouden er 148 toestellen gebouwd worden die onder meer in Finland, Denemarken en natuurlijk Nederland furore zouden maken. Tijdens de Duitse inval in ons land moest de Fokker de strijd aangaan met een superieure overmacht.

De D.XXI bleek door zijn vaste onderstel en geringe motorvermogen tijdens luchtgevechten duidelijk snelheid tekort te komen. De Nederlandse jager was daarmee ondanks een grotere wendbaarheid en draaicirkel in het nadeel ten opzichte van bijvoorbeeld de Messerschmitt Bf 109.

Alle Fokkers zijn uiteindelijk, na de nodige behaalde successen, buiten gevecht gesteld. Bekend is dat een aantal beschadigd is overgebracht naar Duitsland, maar geen enkele Nederlandse D.XXI heeft de oorlog overleefd. Na de Tweede Wereldoorlog vlogen in Finland nog tot 1948 een aantal Fokker D.XXI-5 (V-sarja) in actieve dienst en nog tot 1952 werd het toestel daar voor trainingsvluchten ingezet.

‘Van Egmond’s meesterwerk’
Eigenaar Jack van Egmond van het bedrijf ATN, gevestigd op Vliegveld Hoogeveen, liep al jaren rond met het idee om dit beroemde Nederlandse jachtvliegtuig na te bouwen. Dat niet alleen, er moest ook mee gevlogen gaan worden. In 1959 kocht Van Egmond  zijn allereerste originele tekening van de D.XXI.

In de jaren daarna is het hem gelukt om zo’n beetje alle originele tekeningen weer boven water te krijgen. In 2012 stemde ook de Nederlandse luchtvaartinspectie in met zijn plannen. Iets wat juridisch noodzakelijk was voor het welslagen van dit bijzondere project.

Ook Fokker Technologies, onder anderen in de persoon van Frank van Dalen, besloot Van Egmond te ondersteunen. Samen met zijn kleinzoon Tom Wilps begon Jack van Egmond op 6 mei 2014 aan zijn monsterklus om Nederland een vliegende Fokker D.XXI terug te geven.

Op basis van originele tekeningen en diverse originele onderdelen die uit de hele wereld zijn verzameld. Zo komen de landingspoten uit Denemarken, de wielen uit Engeland en het remsysteem werd in de VS ontdekt.

Monnikenwerk wordt beloond
Nu bijna vijf later is het vliegtuig zover dat het aan het volk getoond gaat worden. Het toestel, dat als registratie PH-XXI heeft gekregen, beschikt inmiddels over de eerste noodzakelijke officiële certificaten. De vleugel en motor, een originele Cyclone Wright GR-1820-F, is aan de romp bevestigd, de cockpit heeft vorm gekregen en een deel van de beplating is aangebracht. Er is zelfs al een deel in de originele kleuren gespoten.

Vliegen!
Na de officiële roll out op 30 mei wordt er, inmiddels door een compleet team van enthousiaste vrijwilligers, verder aan het project gewerkt. De verwachting is dat in de lente van 2020, voor het eerst in bijna zestig jaar tijd, een Fokker D.XXI het luchtruim gaat kiezen. De hele ontwikkeling is te volgen via facebook: FlyingFokkerD21

7 reacties op “Roll out replica legendarische Fokker D.XXI

 1. M van Westendorp schreef:

  Gaaf project. Ik heb nog gewerkt aan de replica die op de technische bedrijfsschool bij Fokker is gebouwd. Hangt nu in het Militair Museum in Soesterberg.

 2. Peter van Melis schreef:

  Geweldig een stukje klu geschiedenis van de mei dagen in 1940 als histories hoogte punt in ons luchtruim en een aanwinst voor de vliegshow evenementen. Top .

 3. Rene Gort schreef:

  Heel gaaf ik wauw dat ik zo een model hat want ik ben een model bouwer van vliegtuigen en schepen

 4. Wim Snieder schreef:

  Geweldig project. In Hoogeveen zitten mensen die gevoel hebben voor de Nederlandse luchtvaarthistorie.

 5. Th P van der Mark schreef:

  Hoe zit het de motor? Er heeft nooit een Wright Cyclone motor ingezeten,maar een Bristol Mercury VIII . De motor in het Soesterberg model is wel een Mercury,maar niet het juiste model,de motorbeplating is daarom aangepast. De Fokker replica is mbv Finse tekeningen gemaakt.
  Bij Fokker was een van de drijvende krachten achter de bouw BWK Kees Dik

 6. Th P van der MarkBij debouw schreef:

  In de Nederlandse DXXI zat een Bristol Mercbijury VIII motor,er heeft bij mijn weten nooit een Wright Cyclone moter in gezeten.In het Soesterbergmodel zit wel een Mercury,maar niet het juiste model,de motorbeplating is daarop aangepast.
  Bij bouw van de Fokkerreplica is gebruikgemaakt van Finse tekeningen,want op Schiphol waren de originele tekeningen niet meer aanwezig.

 7. J. schreef:

  in de luchtvaarthobby shop zijn modellen van de d21 te kopen.

  Eindelijk een D21 nu nog een G1 en een TV dan hebben we onze eigen ww2 memorial flight net als.in de uk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.