Mijn Air Show

EDE -Op de ‘Edesche Heide’ (nabij Ede) vond op woensdag 23 januari 2019 een ‘slingery’ oefening plaats, waar Duitse NH90 helikopters en Nederlandse Chinook en Cougar helikopters aan deelnamen.

Sinds enkele jaren is de Nederlandse Lucht Mobiele Brigade geïntegreerd met de Duitse versie, de “Division Schnelle Kräfte”. Deze divisie bestaat uit ongeveer 9.500 duitse militairen en ongeveer 2.300 nederlandse militairen, waarbij helikopters uit beide landen de Divisie ondersteunen bij oefeningen en inzet. Eind 2018, werd er nog een gezamenlijke oefening gehouden in Nederland genaamd ‘Falcon Autumn”

Bij de ‘slingery’ oefening van januari 2019, was het doel om de Nederlandse en Duitse helikopters verder te integreren. En deze oefening werd gebruikt om de opleiding van de ‘Rigger Marshalls’ af te ronden. Dat is een cursus waar zowel Duitse als Nederlandse militairen leren om vracht aan de onderkant van helikopters (de ’underslung’ of ‘slingloads’ in het Engels) aan te koppelen en af te haken.

Twee Airbus NH90 helikopters van de Duitse landmacht vlogen eerst vanaf vliegbasis Gilze-Rijen samen met drie Nederlandse CH-47 Chinook en twee AS-532U2 Cougar helikopters naar vliegbasis Deelen, dat op slechts een paar kilometer afstand ligt van de Landing Zone (LZ) nabij Ede.

Op Deelen werden de ‘slingloads’ onder de helikopters gehangen, waarna er drie  daglicht missies gevlogen werden naar de Landing Zone en terug.

In de Landing Zone, werden de ‘slingloads’ losgekoppeld, daarna werden er weer andere ‘slingloads’ aangekoppeld. Ook werden er militairen ingeladen aan boord van de helikopters.

Dit alles om de vaardigheden van de cursusdeelnemers in de praktijk te brengen.

De sneeuwval van de dag ervoor, bracht een extra moeilijkheidsgraad met zich mee voor de piloten van de helikopters. De opwaaiende sneeuw belemmerde vaak het zicht, dat wordt ook wel een ‘whiteout’ genoemd.

Tekst: Joris van Boven en Alex van Noye

Onderstaande foto’s: Joris van Boven

Onderstaande foto’s: Alex van Noye

1 reactie op “Foto’s: Slingery oefening op ‘Edesche Heide’