Nieuws

SEATTLE  – Met de levering van 69 737-toestellen in december, heeft Boeing in 2018 een nieuw jaarrecord behaald van 806 afleveringen en daarmee  het vorige record van 763 leveringen in 2017 verbroken.

Met het leveren van meer commerciële vliegtuigen, groeide het significante orderboek van het bedrijf met 893 netto-orders, waaronder de verkoop van 203 toestellen in december.

Met een orderportefeuille van zeven jaar, verhoogde Boeing de productie van het populaire 737-toestel halverwege 2018 naar 52 vliegtuigen per maand. Bijna de helft van de 580 737-toestellen die het afgelopen jaar geleverd zijn, kwam uit de Max-familie, die langere afstanden kan afleggen. Hieronder vallen ook de eerste MAX 9 vliegtuigen.

Daarnaast bleef Boeing de 787 Dreamliner bouwen met de hoogste productiesnelheid voor een vliegtuig met een dubbel gangpad, om zo te voldoen aan de grote vraag naar dit super efficiënte toestel. Het Dreamliner-programma sloot het jaar af met totaal 145 leveringen.

Leveringen van diverse 777-, 767- en 747-8-modellen brengen het totaal van geleverde vliegtuigen van het jaar op 806. De 767-toestellen werden onder meer geleverd in de vorm van tien 767-2C-toestellen naar Boeing Defense, Space & Security voor het KC-46 tanker-programma van de Amerikaanse luchtmacht.

Op het gebied van orders behaalde Boeing succes in zijn vliegtuig-portfolio met 893 netto-orders. Voor bijna elk programma groeide de orderportefeuille, waarbij het bedrijf met name aantoont sterk te zijn in de categorie vliegtuigen met dubbele gangpaden met 218 orders voor widebody-vliegtuigen in het afgelopen jaar.

De 787 Dreamliner behoudt zijn status als snelst verkopende vliegtuig met dubbel gangpad ooit, met 109 orders in het afgelopen jaar en zo’n 1.400 sinds het programma gelanceerd werd. Hoogtepunten waren de overstap van Hawaiian Airlines van de Airbus A330 naar de 787 en het verwelkomen van Turkish Airlines als nieuwe klant. American Airlines en United Airlines werden toegevoegd aan de groeiende lijst van herhalende Dreamliner-aankopen, met respectievelijk 47 en 13 extra vliegtuigen.

Met 51 netto-orders in 2018 bleef de 777-familie haar populariteit onderstrepen. Er worden onder meer 777 Freighters besteld door  DHL Express, FedEx Express, ANA Cargo, Qatar Airways en andere grote vrachtexploitanten. Met extra verkopen in december oversteeg het 777-programma 2.000 orders sinds de lancering in 1994.

Ook de 737 MAX-familie behaalde in december een belangrijke mijlpaal op het gebied van vliegtuigverkopen, waarbij met 181 nieuwe orders in de maand december het aantal netto-orders uitkwam op meer dan 5.000. Over het volledige jaar ontvangt het 737-programma 675 netto-orders, waaronder verkoop aan dertien nieuwe klanten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.