Nieuws

NIEUW MILLIGEN – Medio november is bij de School of Air Control op het AOCS van Defensie in Nieuw Milligen de officiële aftrap gegeven voor het project SCOTT. Met dit door het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) gesteunde project zet defensie een grote stap voorwaarts richting de ‘5th Gen Airforce’.

SCOTT staat voor Smart Controller Training Tool, een programma dat met behulp van kunstmatige intelligentie, realistische tactische simulatie-oefeningen kan aanbieden. Met het programma wordt een nieuwe weg ingeslagen voor het trainen en oefenen van luchtgevechtsleiders. Tot nu toe werden gesimuleerde oefensituaties veelal handmatig bijgestuurd, wat erg arbeidsintensief is en waarbij de mogelijkheden begrensd zijn.

Het oefenprogramma maakt gebruik van kunstmatige intelligentie, waardoor onvoorspelbare variabelen kunnen treden. Dat leidt tot levensechte oefensituaties en daardoor een hoger opleidingsniveau. Bij de ontwikkeling van SCOTT maakt Defensie dankbaar gebruik van de voorhanden zijnde kennis en ervaring binnen NLR.

Het programma valt uiteen in drie fasen. De invoering van SCOTT zal naar verwachting medio 2019 plaatsvinden;  de eerste fase van het programma wordt in het eerste kwartaal van 2019 getest.

Het Air Operations Control Station Nieuw Milligen-AOCS NM is het commandocentrum van de Koninklijke Luchtmacht, vanwaar alle militaire vliegoperaties in het toegewezen gebied worden gevolgd en gecoördineerd.

Foto: Wim Das/Piloot en Vliegtuig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.