Nieuws

Orders voor TriFan 600 komen op gang

DENVER – De XTI Aircraft Companyheeft in de achterliggende week  twaalf Trifan 600s verkocht. Volgens het  bedrijf zijn er nu 76 besteld door klanten uit onder meer Noord en Zuid Amerika, Europa en het Midden Oosten.

Daarvoor werd begin november 2018 een order ontvangen voor Trifan 600 van Icon Aviation uit São Paulo. Ook werden een groot aantal opties vastgelegd. Het Brazilaanse bedrijf is de grootste zakenoperator in Zuid Amerika met een vloot van meer dan dertig zakenjets, turboprops en helikopters.

Eind februari 2018 tekende ook Dr. Lal’s Path Labs uit India voor de levering van een TriFan 600 die in 2022/23 overhandigd  moet worden.Lal wil de TriFan gaan inzetten voor het oppikken en afleveren van testmonsters bij 170 pathologielaboratoria en 1.600 centra verspreid over India.

Voor de TriFan 600 worden fly-by-wire, drie ducted fans en twee turbofan motoren voorzien. Die moeten zorgen voor een kruissnelheid van 300 kts (556 km/h) op FL290 + (8.839m) en een vliegbereik mogelijk maken van 664 nm (1.200 km). Het toestel, dat kon worden ontwikkeld dankzij een geslaagd crowdfunding project, gaat plaats bieden aan een piloot en vijf passagiers.

Het bedrijf maakt in maart 2017 bekend te gaan samenwerken met  Bye Aerospace. Bye Aerospace zal zich daarbij gaan toeleggen op een nieuw elektrisch aandrijfsysteem. Het bedrijf heeft hier de nodige ervaring opgedaan via dochterbedrijf Aero Electric Aircraft Corp waar de elektromotor aangedreven SunFlyer 2 is ontwikkeld.

Beide bedrijven ontwikkelen eerst een  schaalmodel op 2/3 van de ware grootte dat in december 2018 voor het eerst moet vliegen. Daarna wordt gemikt op certificatie in 2022. In een tweede fase zal vervolgens een twaalfzitter worden ontwikkeld.

XTI  tekende tijdens de Paris Air Show 2017 de eerste order op  voor drie  hybride aangedreven TriFan 600 vliegtuigen. Een niet nader genoemde klant bestelde drie toestellen van dit type.Dat aantal liep later op naar zestig waarvan de helft besteld werd door klanten uit Azië en het Midden oosten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.