Nieuws

Eerste vlucht tweede Saab Gripen E

1

LINKOPING  – Het tweede prototype binnen het Saab  Gripen E testprogramma heeft op 26 november een eerste 33 minuten durende vlucht voltooid bij de Saabfabriek in Linköping. Met het testtoestel 39-9 zullen met name proeven worden uitgevoerd met de sensoren en tactische systemen.

De komst van  het toestel werd aangekondigd tijdens het persmoment tijdens de Farnborough Air Show 2018 waar werd meegedeeld dat naast het huidige prototype nog twee testtoestellen (39-9 en 39-10) aan het programma worden toegevoegd. Beide toestellen worden uitgerust met zowel nieuwe en gemoderniseerde boordcomputers.

Met het huidige prototype (39-8) zijn inmiddels supersonische testvluchten uitgevoerd met IRIS-T air to air raketten onder aan de vleugeltips en vier (bij het Zwitserse RUAG vervaardigde ) ophangpunten onder de vleugel en een centraal geplaatst ophangpunt onder de romp.

De Gripen E wordt in opdracht van de Zweedse luchtmacht ontwikkeld terwijl Brazilië zowel de E als F variant zal ontvangen.

 

1 reactie op “Eerste vlucht tweede Saab Gripen E

  1. Frans Eekhout schreef:

    Met de koop door Brazilië van de Gripen is er ook voor dit mooie en geavanceerde Zweedse toestel nog een toekomst weggelegd en niet altijd de eeuwige en overheersende Amerikaanse toestellen zoals de F 35.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.