Mijn Air Show

Sinds eind oktober woedt een grote luchtoorlog boven Noorwegen, Zweden en Finland. Meer dan 250 vliegtuigen uit veertien landen hebben de strijd met elkaar aangebonden. Dit als onderdeel van Exercise Trident Juncture 2018, de grootste NAVO-oefening sinds het einde van de Koude Oorlog.

Trident Juncture is een oefening waar in totaal ruim 50.000 militairen te land, ter zee en in de lucht aan meedoen. Alle NAVO-landen nemen deel, aangevuld met partnerlanden Zweden en Finland. Hoofddoelen van de oefening zijn zorgen dat de NAVO getraind en klaar is om elke dreiging het hoofd te bieden en laten zien dat de NAVO bereid is de normen en waarden gezamenlijk te verdedigen.

De luchtcomponent opereert vanaf zes vliegbases verspreid over Noorwegen, Zweden en Finland. Alle deelnemende landen nemen afwisselend de rol van ‘Blue Forces’ en ‘Red Forces’ op zich, ook worden diverse missies gevlogen ter ondersteuning van scenario’s van de land- en zee-oorlog.

Patrick Dirksen en Frank Mink waren uitgenodigd om op de Noorse vliegbasis Bodø de vliegactiviteiten tijdens diverse missies te volgen. Canadese CF-188 Hornets, Franse Mirage 2000s, Zweedse JAS.39 Gripens, Italiaanse Tornado’s en F-2000A’s en lokale Noorse F-16’s werden in de lucht ondersteund door tankvliegtuigen uit Italië en Canada. Voor de elektronische oorlogsvoering vlogen een classic Noorse Falcon 20 en een splinternieuwe Italiaanse E.550 Gulfstream mee. Behalve overdag worden ook ’s nachts en zelfs in het weekend meerdere missies per dag afgewerkt.

Dat ook andere, niet bij de NAVO aangesloten landen geïnteresseerd zijn in de gang van zaken, moge blijken uit het feit dat o.a. al twee Russische Tu-160s en ook een Tu-142 een kijkje zijn komen nemen!

Tekst en foto’s: Patrick Dirksen en Frank Mink Tristar Aviation