Nieuws

Amerikaans typecertificaat Bombardier Global 7500

3

MONTREAL – Bombardier Business Aircraft heeft uit handen van de Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA ) het typecertificaat ontvangen voor de nieuwe Global 7500 zakenjet.

In september van dit jaar werd al het certificaat door de   Canadese luchtvaartautoriteiten overhandigd.  Naar verwachting volgtde Europese e binnen zeer afzienbare tijd.

Het toestel voor de ultralange afstand stond tot  de zakenluchtvaartbeurs EBACE  in Genève bekend als  Global 7000, maar  kreeg een nieuwe naam:  Global 7500. Die nieuwe naam sloot niet alleen beter aan bij de nieuwe Global 5500 en 6500 maar deed volgens de fabrikant ook recht aan  met 300 nm (555 km) naar boven bijgestelde vliegbereik .

Oorspronkelijk werd uitgegaan van  7.400 nm (13.700 km), maar dat bleek op basis van de testresultaten ‘te mager’ omdat het toestel met acht passagiers nu 7.700 nm (14.260 km) non stop kan overbruggen. Daarmee komt de Global 7500 ook verder dan de G650 ER van concurrent Gulfstream die met een zelfde aantal passagiers 7.500 nm (13.890 km) kan overbruggen.

Met vier  vliegende prototypes werd voorafgaand aan de certificaties meer dan 2.000 uur gevlogen. Met prototype FTV5  (Masterpiece) en FTV4 (bij Bombardier te boek staand als de “Architect”)   wilde de fabrikant de interieurkwaliteit testen. Ook zal worden nagegaan of de beloofde snelle externe (internet)verbindingen kunnen worden waargemaakt.

Ondanks een  motorstoring blijft Bombardier uitgaan van een marktintroductie in de tweede helft van 2018 en werkt inmiddels aan de eerste zes voor klanten bestemde zakenjets van dit type. Aan de 7500 hangt een prijskaartje van  73 miljoen dollar. De toestellen worden in het Canadese Dorval ingericht.

 

 

3 reacties op “Amerikaans typecertificaat Bombardier Global 7500

  1. […] Bombardier voert momenteel testvluchten uit met vier prototypes. Volgens de fabrikant is de vraag ernaar zo groot, dat de productie tot en met 2021 is uitverkocht. […]

  2. […] De binnenkort leverbare zakenjet kan met acht passagiers 7.700 nm (14.260 km) non stop overbruggen. […]

  3. […] het aanbod uitbreiden met een gemengde order voor achttien recent geintroduceerde Global 6500 en 7500 […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.