Nieuws

Update/foto’s: Douglas DC-3 in Madurodam

4

MADURODAM – Het beroemdste en meest geliefde vliegtuig uit de luchtvaarthistorie is dinsdag na vertrek uit de haven van Antwerpen rond 14:00 uur gearriveerd in Madurodam. Het vliegtuig werd na een zeereis vanuit Jacksonville (Florida/US) via Antwerpen over de weg naar Den Haag vervoerd.

De  vleugelbox werd daarbij  gelijktijdig op een tweede aanhanger vervoerd. Het dopje van de neus en de vleugels zelf waren al twee weken eerder in Madurodam aangekomen.

Uniek
Marianne Aalders, woordvoerder van Madurodam: “Wereldwijd zijn er naar schatting nog maar 400 Dakota’s in de lucht. Zodra een DC-3 stopt met vliegen, wordt deze direct opgekocht door handelaren, vaak om tot luxueus privévliegtuig om te bouwen. Dat wij een exemplaar kunnen toevoegen aan Madurodam is bijzonder en uniek. Naar verwachting zal dit namelijk een van de laatste exemplaren zijn met bestemming Nederland.”

Verrassing
De DC-3 zal, na grondige restauratie, in het iconische Haagse park geplaatst worden, als hoofdrolspeler in de zesde indoorattractie die Madurodam in 2019 zal openen. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat het themapark in schaal 1:1 een attractie bouwt.
Madurodam geeft nog geen verdere details over het verhaal dat bezoekers gaan beleven in de Dakota. Aalders: “We kunnen alleen zeggen dat we iets groots gaan doen en dat Nederland straks niet om het vliegtuig heen kan. Maar voor nu laten we dit prachtige vliegtuig nog even voor zichzelf spreken.”

 Foto’s Studio Oostrum/Madurodam

 

4 reacties op “Update/foto’s: Douglas DC-3 in Madurodam

 1. Henk van Staalduinen schreef:

  Ik zou graag in contact willen komen met de persoon , die Ivo Niehe in zijn programma met Floor Jansen op 8 december had die wereldwijd vindplaatsen bezoekt van neergestorte Dakota-vliegtuigen.

 2. Paul Patist schreef:

  Heel mooi deze aanwinst ! Hopelijk in een, haar, waardig historisch kleurschema en niet een of ander fantasiespuitje…

 3. Paul Patist schreef:

  Heel mooi deze aanwinst ! Hopelijk in een, haar, waardig historische kleurschema en niet een of ander fantasiespuitje…

 4. Peter Braun schreef:

  Prachtig dat er een 1:1 DC-3 naar Madurodam komt..
  Jullie info dat er nog maar 400 DC-3’s in gebruik zijn is niet correct.
  Wereld wijd vliegen er nog zo’n 160-170 met stermotoren en z’n 50 met turbinemotoren.
  Van die toestellen met de stermotoren verzamel ik er volgend jaar 40 op Duxford,
  ( http://www.daksovernormandy.com) vanwaar ze voor de 75e D-Day herdenking van D-Day naar Caen vliegen, waarna ze verder gaan naar Duitsland voor het 2e evenement dat ik aan het opzetten ben voor de70e herdenking van de Berlijnse Luchtbrug (www.berlinairlift70.com) Als Piloot en Vliegtuig interesse heeft hoor ik het graag!
  Met vriendelijke groet,

  Daks over Normandy / Berlin Airlift 70
  Peter Braun