Nieuws

JINGMEN–  De  Chinese AG 600 ‘Kunlong’ vliegboot  heeft zaterdag (20 oktober) een eerste geslaagde ruim een half uur durende waterstart- en landing uitgevoerd.

Met het  toestel werden tussen 2 en 13 september al uitgebreide taxiproeven gedaan. De Kunlong taxiede daartoe van een helling een meer in waar bij verschillende snelheden de waterdichtheid van de romp, de  manoeuvreerbaarheid en stabiliteit onder de loep werden genomen. Volgens de Chinese testpiloten functioneerde alles tijdens ‘525 minuten’ testen naar behoren, zodat kan worden toegewerkt naar de eerste echte waterstart. Het toestel werd  kort daarvoor na vertrek vanaf Zhuhai over drie Chinese provincies  (Guangdong, Hunan en Hubei) naar Jingmen overgevlogen.

Tijdens de eerste vlucht op 24 december 2017 startte en landde de vliegboot de luchthaven van Zhuhai in de Chinese provincie Guangdong. Nadien werden op 24 en 26 januari 2018 nog eens twee testvluchten vanaf land uitgevoerd. De AG 600 is het  grootste Chinese amfibische vliegtuig ooit.

Aan de ontwikkeling en bouw ervan is  sinds 2009 door meer dan zeventig Chinese bedrijven en 150 onderzoeksinstellingen in China gewerkt. Pas in 2015 werden de eerste beelden wereldkundig gemaakt.

De vliegboot kan met een maximaal startgewicht van 49,8 ton vanaf water opstijgen. Bij landgebruik ligt het MTOW rond de 53 ton. De GA600 kan voor meerdere doeleinden worden ingezet, waaronder blustaken. In die uitvoering kan het toestel in twintig seconden 12.000 l water opnemen. Wanneer met volle brandstoftanks wordt gevlogen, kan tot 370.000 l tijdens een enkele missie worden gedumpt. Daarnaast is het vliegtuig geschikt voor het vervoer van vracht of (tot 50) passagiers.

Het toestel neemt genoegen met een ‘waterbaan’ met een lengte van 1.500 m en een diepte van 2,5 m. Het toestel kan golven tot 2 m hoogte aan. Het toestel wordt aangedreven door vier Chinees-(Russische) Ivchenko W WJ6 turbopropmotoren (elk 5,103 pk) die een kruissnelheid tot 560 km/h mogelijk maken bij een vliegbereik van 4.500 km en een missieduur van twaalf uur op een maximale vlieghoogte van 6.000 m. Die minimale vliegsnelheid ligt rond de 220 km/h.

Een speciale coating met de vliegboot ongevoelig maken voor corrosie.

De AG600 heeft een lengte van 36,9 m, een spanwijdte van 38,8 m en een hoogte van 12,1 m.

Volgens AVIC zijn tot op heden zeventien GA600’s besteld. Er kunnen jaarlijks zestig toestellen worden gebouwd wanneer daaraan behoefte bestaat.


GA600-1

GA600

1 reactie op “Video’s: Eerste waterstart AVIC AG 600 vliegboot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.