Nieuws

Dakota in aanbouw in Katwijk

KATWIJK – In het kader van het evenement “Katwijk van Oranje” dat op zaterdag 13 oktober officieel van start ging, wordt er nu in de zogenoemde TheatherTent op het Strandplein van de boulevard van Katwijk een C-47 Dakota gebouwd.

Dit vliegtuig dat zo’n belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog (WOII) speelde, wordt door zandsculptuur kunstenaar Wilfred Stijger in elkaar gezet uit originele Dakota-onderdelen en 165 ton zand. Van maandag tot en met zaterdag is de bouw van de C-47 van 11.00 tot 19.00 uur gratis door het publiek te aanschouwen.

Half Dakota, half zand
Stijger heeft hulp van enkele collega’s om de originele onderdelen – de vleugels, het staartstuk en de cockpit – aan een romp van zand te verbinden. Projectleider Willem Schonenberg van “Katwijk van Oranje” verklaart de herkomst van de onderdelen van de C-47. “De vleugels en het staartstuk komen van Hans Wiesman (de Dakota Hunter, red.) en de cockpit hebben we van Ed Radstake. Zij hebben die ‘om niet’ aan ons in bruikleen gegeven. Vòòr eind oktober moet het vliegtuig gereed zijn.”

In teken Tweede Wereldoorlog
Het bouwen van de Dakota is een deel van het project “Katwijk van Oranje”. Het evenement duurt tot en met 17 november en staat geheel in het teken van WOII. Met in het bijzonder aandacht voor het verzet, de Engelandvaarders en de bevrijding. Zo zijn er onder meer een fototentoonstelling, een duinwandeling die in de voetsporen treedt van Engelandvaarders en zijn er geregeld optredens van muziekgezelschappen en koren die muziek uit WOII ten gehore brengen.

Uitgraven Atlantikwall
De Katwijkse jeugd wordt ook bij het project betrokken. Op 24 oktober kunnen jongelui zelf kanovaren in de branding om iets te ervaren van wat de Engelandvaarders meemaakten. Diezelfde dag vindt er in het DunaAtelier op de boulevard in Katwijk een lezing voor kinderen plaats over Engelandvaarders. Die wordt onder meer gegeven door George Makowski wiens vader Tolo een Engelandvaarder was. In het kader van educatie over WOII zijn leerlingen van het basisonderwijs inmiddels begonnen met het uitgraven van een deel van de in Katwijk aanwezige Atlantikwall. Bij de afloop van “Katwijk van Oranje” maken die kinderen de Atlantikwall weer netjes dicht. Mogelijk vindt er gedurende het evenement boven de boulevard nog een dropping plaats van para’s vanuit een Dakota. Die dropping stond gepland bij de opening op 13 oktober, maar ging toen niet door vanwege een aflandige wind. Een Dakota van DDAClassic Airlines vloog toen nog wel over de boulevard van Katwijk.

Voor informatie over het programma: www.katwijkvanoranje.nl

Tekst en foto’s: Henk Heiden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.