Nieuws

Roll out Aero Vodochody L-39NG

1

ODOLENA VODA – Bij de Tsjechische vliegtuigbouwer Aero Vodochody is de eerste ‘pre-series’ L-39NG straaltrainer naar buiten gerold. De fabrikant wist tijdens  de Farnborough International Air Show tientallen potentiële orders op te strijken dit toestel.

Zo tekende  RSW uit Amerika in principe voor twaalf nieuwe L-39Ngs en zes tot L-39CW/NG op te waarderen vliegtuigen. Ook het Portugese Aero Skytech (onderdeel van leasemaatschappij HiFly) tekende voor tien nieuwe L-39NGs en nam gelijktijdig opties op nog eens zes.

Beide bedrijven zetten vliegtuigen in om militaire gevechtsvliegers in respectievelijk Amerika en Europa te trainen. Met het oog daarop moeten de L-39s voldoen aan de European Military Airworthiness Requirements (EMARs) met het oog op onder meer de vereiste NATO interoperabiliteit.

Eerder dit jaar verkocht de Tsjechische vliegtuigbouwer al vier te bewapenen L-39NGs aan Senegal.

De L-39NG is gebaseerd op de L-39 Albatros (meer dan 3.000 gebouwd), maar heeft nu onder meer een nieuwe romp en een 16,87 kN sterke Williams International FJ44-4M FADEC turbofan. Daarmee moeten snelheden tot 420 kts (775 km/h) mogelijk worden bij een vliegbereik van 1.400 nm (2.590 km) en een structurele belastinglimiet van +8/-4g. De fabrikant spreekt over een klimsnelheid van 4.500 ft/min (23 m/sec).

L-159
Israel Aerospace Industries en Aero Vodochody Aerospace grepen de Farnboroug International Airshow ook aan om de eenmotorige L-159 als F/A-259 Striker te promoten.
De L-159 zal onder meer worden uitgerust met een multi-mode IAI ( Elta) radar en desgewenst met IAIs Real Time Tactical Data Link. Het Honeywell F124 aangedreven toestel kan een breed assortiment wapensystemen inzetten die aansluiten bij de NAVO standaard waaronder air-to-air en air-to-ground raktten of laser geleide bommen. In tweepersoons uitvoerng kan de L-159 diens ingezet worden voor Advanced en Operational/Lead-In Fighter Training.

L-159
Israel Aerospace Industries en Aero Vodochody Aerospace grepen de Farnboroug International Airshow ook aan om de eenmotorige L-159 als F/A-259 Striker te promoten.
De L-159 zal onder meer worden uitgerust met een multi-mode IAI ( Elta) radar en desgewenst met IAIs Real Time Tactical Data Link. Het Honeywell F124 aangedreven toestel kan een breed assortiment wapensystemen inzetten die aansluiten bij de NAVO standaard waaronder air-to-air en air-to-ground raktten of laser geleide bommen. In tweepersoons uitvoerng kan de L-159 diens ingezet worden voor Advanced en Operational/Lead-In Fighter Training.

1 reactie op “Roll out Aero Vodochody L-39NG

  1. […] De fabrikant werkt inmiddels samen met IAI die het toestel als FA-259 Striker aanbiedt met onder mee… […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.