Nieuws

Catalina PH-PBY definitief verkocht

3
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LELYSTAD – Woesndag  is de Consolidated Catalina PH-PBY “Karel Doorman”, die een dag eerder nog eigendom was van onder meer de Stichting Vrienden van de Catalina, definitief verkocht aan de Amerikaanse Collings Foundation. De overdracht werd op Lelystad Airport ondertekend door voorzitter Arjan Dros van de Nederlandse stichting en Rob Collings jr, van de Collings Foundation.

Terug in militaire staat
Na de overdracht van de roemruchte vliegboot zei Dros heel blij te zijn dat de Catalina naar Amerika gaat. Maar met een dubbel gevoel. “Hij komt daar in een goed nest. Ik heb dus wel verdriet van het feit dat wij als BV Nederland niet in staat zijn om dit vliegtuig hier te houden.” Rob Collings gaf aan dat de vliegboot in de originele militaire staat wordt hersteld. Het toestel blijft nog tot volgend jaar in Nederland. Onder meer om trainigsvluchten met Amerikaanse piloten te maken. Overigens is de komende winter uiteraard niet de meest aangewezen periode om het toestel naar Amerika over te vliegen.

‘Farewell flight’op 5 mei 2019
Drost verwacht dat op 5 mei 2019 de Catalina nog een ‘farewell flight’ over Nederland kan maken. “Zodat iedereen er nog naar kan zwaaien.” Daarna moet het toestel dan in circa 45 vlieguren in zo’n 12 dagen, via onder meer Schotland, IJsland en Canada, de overtocht naar in eerste instantie Florida maken. Drost verwacht dat die ferry-vlucht in de derde week van mei volgend jaar kan plaatshebben. De Collings Foundation is een stichting zonder winstoogmerk die in 1979 is opgericht. door de ouders van Rob Collings junior

Van B-17 tot Messerschmitt Me 262
Doel van de stichting is het organiseren en ondersteunen van “levende” luchvaarthistorische evenementen om Amerikanen in staat te stellen over hun erfgoed te leren. Daartoe biedt de stichting, die gevestigd is in het plaatse Stow in de staat Massachusetts, onder meer vluchten aan met een B-17 Flying Fortress, B-24 Liberator, B-25 Mitchell, A-1E Skyrider en TF-51D Mustang. Een speciaale trainingsvlucht is mogelijk in een Messerschmitt Me 262. De Collings Foundation heeft nog een keur aan andere historische militaire vliegtuigen. Daartoe is nu een museum in Stowe in aanbouw dat medio 2019 in gebruik zal worden genomen.

Tekst: Henk Heiden

3 reacties op “Catalina PH-PBY definitief verkocht

 1. Paul Patist schreef:

  Blijft mosterd na de maaltijd. Niks meer van de Overheid gehoord?…

 2. Paul Patist schreef:

  En nu we toch bezig zijn met de vernietiging van ons Erfgoed, dan maar nu de Gouden Koets en de Groene Draeck, die dingen vliegen niet !

 3. F. Eekhout schreef:

  Typisch
  Typisch Nederlands om zijn culturele erfgoed met zijn geschiedkundige waarde om zeep te helpen en niet bereid te zijn om extra financieel bij te dragen voor het behoud van roerende en onroerende goederen voor het nageslacht !
  Weggooien of weg doen is makkelijk, maar zorgvuldig koesteren is een begrip dat men blijkbaar onvoldoende kent, wat is het volgende object of item dat verdwijnt ?…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.