Nieuws

ARNEMUIDEN – De PH-VSY van de Vliegclub Rotterdam (VCR) was een Piper Warrior met een 160 pk sterke avgas motor. Door de kosten van deze brandstof en het hoge verbruik werd dit vliegtuig minder populair, mede omdat de VCR ook zes Robin diesels heeft die economischer in de exploitatie zijn. Daarom werd in maart 2018 door het bestuur van de VCR besloten om deze Warrior te converteren naar dieselaandrijving waarbij voor een Continental/Thielert 155 dieselmotor.

De bekende voordelen (zoals geluidsarm, mede door de drie bladige variable pitch prop, zuinig, minder uitstoot en lange onderhoudsintervallen) van deze krachtbron gecombineerd met het oerdegelijke Piper platform zullen zorgen dat de PH-VSY weer net zo populair als vroeger wordt. De eerste feedback van de testvluchten geeft aan dat de performance boven verwachting is.

De ombouw werd gecombineerd met een grondige inspectie van het toestel en groot onderhoud waaronder een anti-corrosie behandeling en nieuwe verflagen.

De conversie werd door Transal op Midden Zeeland uitgevoerd en op zaterdag 29 september 2018 voltooid toe na maanden noeste arbeid door het team van Dick de Ruiter van Transal de VSY na succesvolle testvluchten kon worden opgehaald

De VSY werd vanaf Midden Zeeland terug naar de jubilerende, want 55 jarige VCR gevlogen door Peter Meewezen (bestuurslid ATO en accountable manager) en Gerrit de Man (bestuurslid vloot). Bij aankomst op EHRD werd de VSY verwelkomd door marshallers van EHRD en vervolgens vlakbij het thuis honk door een watersaluut van de brandweer.

Foto’s: Martijn Smit

Onder: foto Kajsa van Overbeek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.