Nieuws

CHAMBLEY – De productierechten voor de Franse GECI Sk105 Skylander zijn overgenomen door de Tianjiao General Aviation Company. Deze wil met de tweemotorige Sk-105 Skylander turboprop nieuwe markten aan gaan boren.

De Franse vliegtuigbouwer GECI wilde met de in 2009 geïntroduceerde Sk-105 Skylander inspelen op een mogelijke markt voor kleine turboprops. Dat zouden er tot 2028 minimaal 1.500 zijn. De Skylander zou twee Pratt & Whitney-turbopropmotoren krijgen die goed zijn voor een maximale kruissnelheid van 435 km/h bij een vliegbereik van 2.500 kilometer.

In de hoogdekker zou plek komen voor maximaal negentien passagiers. In transportuitvoering zou het vliegtuig een vrachtruim met een inhoud van 28 kubieke meter krijgen waarin 2,7 ton vracht kon worden vervoerd. Tevens zou het toestel beschikbaar komen in VIP-uitvoering en als troepentransportvliegtuig.

GECI toonde in 2009 in Parijs voor het eerst een mock-up van de Skylander. Twee jaar later werd een deel van het interieur getoond en de met Cobham-schermen uitgeruste digitale cockpit. De fabrikant wilde de eerste toestellen in 2012 afleveren aan Maleisië en de Verenigde Arabische Emiraten, die als eersten respectievelijk vier en twaalf Skylanders bestelden.. De vliegtuigbouwer besloot tevens een Skylander beschikbaar te stellen aan Jane Goodall die zich in Afrika met haar Jane Goodall Institute onder de VN-vlag inzet voor het beschermen van de biodiversiteit.

Ondanks een overheidskrediet van 21 miljoen Euro raakte Geci in 2013 in de financiële problemen waarna het bedrijf failliet ging. Gesprekken met een potentiële overnamekandidaat mislukten destijds Op dat moment stonden 57 Sk105 varianten in de orderboeken, waaronder veertig die besteld waren door een Russische touroperator.