Mijn Air Show

Belgian Airforce Days 2018

Klaar voor de toekomst”,dat is wat de Luchtmacht van België wilde tonen tijdens de Belgian Airforce Days 2018 op 8 en 9 september.

Door de komst van de hypermoderne Cayman NH-90 helicopter kon begonnen worden met het afstoten van de Sea King helicopter die nu nog voor reddingsoperaties wordt gebruikt.Hiervoor was de laatste Sea King heli in een mooie special painting geschilderd. Dit geldt ook voor de Hercules transportkist (CH-10),die binnenkort vervangen wordt door de Airbus A400.

Voor het uitfaseren van de F-16,welke gepland staat voor 2023 zijn nog enkele kandidaten onderling aan het strijden om het contract binnen te halen. De Boeing F-18,de Franse Rafale en natuurlijk de Amerikaanse F-35 Lightning II zijn nog in de running.Van al deze toestellen waren enkele aanwezig om zich te presenteren.

De komst van een Italiaanse F-35A was het hoogtepunt van de airshow,mede omdat dit toestel in licentie in Italië gebouwd wordt en nog niet buiten Italië gespot is.Volgend jaar rolt ook een Nederlandse F35 uit de fabriek in Italië die gestationeerd word op Leeuwarden.

De komst van de Oekraïense Luchtmacht met twee Sukhoi SU-27 “Flankers” was het tweede klapstuk van de airshow.Dit toestel in een mooi blauw kleurenschema deed veel spotters naar België komen.

Zo’n 40.000 toeschouwers per dag aanschouwde spectaculaire voorstellingen van diverse stuntteams en demonstratie vluchten van de militaire fighterjets van de toekomst.

 

Tekst en foto’s: Jeroen van Holland