Mijn Air Show

F-22s te gast in Duitsland

SPANGDAHLEM – Vanaf 8 tot en met 28 augustus 2018 staan op de Amerikaanse vliegbasis Spangdahlem in Duitsland twaalf Lockheed F-22 Raptor gevechtsvliegtuigen.

Deze ‘vijfde generatie’ F-22s zijn de de ‘crème de la crème’ van de Amerikaanse Luchtmacht (USAF) en vormen samen met de Lockheed F-35s de kern van de nieuwe generatie vliegtuigen.

De F-22s zijn afkomstig van het 95th Fighter Squadron onderdeel van de  325th Fighter Wing gebaseerd op Tyndall AFB te Florida, met staartcode ‘TY’.

De F-22 heeft de luchtverdediging (air defense) als belangrijkste taak, terwijl de F-35 zowel voor de luchtverdediging als voor de grondaanval (ground attack) gebruikt gaat worden .

Gedurende de drie weken hebben de F-22s bezoeken gebracht aan diverse landen, waaronder Griekenland, Polen, Spanje, Roemenie en Noorwegen.

Daarnaast hebben er dagelijks luchtgevechten plaats gevonden van de F-22s, tegen maar ook met de diverse NATO bondgenoten, waaronder Fanse Mirages, Duitse Eurofighters, lokaal gebaseerde F-16s (staartcode ‘SP’), Nederlandse en Belgische F-16s.

Na een van deze ‘dogfight’ missies boven Duitsland van F-22s met Nederlandse F-16s, kwamen de Nederlandse F-16s van Vliegbasis Leeuwarden mee terug naar Spangdahlem voor de debriefing.

Op 16 augustus 2018 organiseerde de Amerikaanse Luchtmacht een mediamoment op vliegbasis Spangdahlem , waarbij er de mogelijkheid was om foto’s te maken en om interviews af te nemen met de commandant van de Amerikaanse luchtmacht in Europa (USAFE), generaal Wolters, met twee F-22 piloten en met een lokaal gebaseerde F-16 piloot.

Deze oefening met F-22s heeft verschillende doelen, waaronder het oefenen in een verplaatsing naar Europa in het kader van de ‘ European Deterrence Initiative’ en het oefenen in luchtgevechten met en tegen Europese partners van de NAVO.

Tekst en foto’s: Joris van Boven