Nieuws

Zephyr S HAPS weet niet van ophouden

1

FARNBOROUGH  – De Zephyr S heeft opnieuw een wereldrecord te pakken door 25 dagen, 23 uur en 57 minuten onophoudelijk te vliegen.

Het toestel op zonne-energie   verbrak op 25 juli al het oude record van 14 dagen, 22 minuten en acht seconden en was toen nog niet voornemens terug te keren naar de aarde.

Het toestel  steeg op 11 juli 2018 in Arizona op en  vliegt sindsdien constant patronen. De onbemande Zephyr is een zogenoemde High Altitude Pseudo-Satellite (HAPS) die dankzij zonne-energie tot een maand onafgebroken kan vliegen.

Het Britse ministerie van defensie  bestelde al in augustus 2o16  bij Airbus Defence and Space een derde Zephyr S besteld. Met de vliegtuigen  werden medio 2017 operationele proeven  uitgevoerd.

De Zephyr S heeft een spanwijdte van 25 m en is dertig procent lichter en kan de helft meer accu’s vervoeren dan de eerdere Zephyr variant.

Met dat door Airbus Defence and Space en Emirates Institution for Advanced Science and Technology (EIAST) ontwikkelde experimentele toestel werd op 27 september 2014 al een recordhoogte van 61.696 ft (18.805 m) bereikt. Deze zogenoemde High Altitude Pseudo-Satellite (HAPS) vloog tijdens deze vlucht een dag en de daarop volgende nacht onafgebroken bij temperaturen variërend van +40 en -80 graden.

Zephyr 7 launch

Zephyr

Zephyr S
Zephyr S

1 reactie op “Zephyr S HAPS weet niet van ophouden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.