Nieuws

Catalina naar vliegend museum in VS?

5

LELYSTAD – Door problemen met de linker motor, is een vroegtijdig eind gekomen aan het vliegseizoen van de PH-PBY PBY5A Catalina. De problemen staan de voorgenomen verkoop niet in de weg aldus het bestuur van de stichting.

Het euvel ontstond tijdens een trainingsvlucht op 1 augustus toen de  oliedruk in de linker motor terugliep. Na analyse bleek revisie van de motor in Amerika de enige optie te zijn, maar dat zou maanden gaan duren. Ook het toesturen en vervolgens monteren van een reservemotor zou weken vergen.

Als gevolg hiervan zal de Catalina niet vliegend te zien zijn op 15 augustus (Indiedag Den Haag) en 12 september (Veteranendag Eindhoven)

Het bestuur van de Stichting Vrienden van de Catalina deelde vrijdag (27 juli) in een brief al aan haar vrienden mee dat de vliegoperaties met de PH-PBY per 1 oktober 2018 beëindigd zouden worden. Daarna zou het toestel te koop worden aangeboden en mogelijk gaan vliegen bij een nieuwe buitenlandse eigenaar. Het bestuur noemt daarbij met name de geplande verkoop aan een vllegend museum in de Verenigde Staten.

Volgens het bestuur kon het verlies aan inkomsten na de langdurige stilstand niet meer worden ingelopen. Hoewel het toestel sinds augustus 2017 weer een bewijs van luchtwaardigheid heeft, werd in oktober van dat jaar al duidelijk dat de financiële situatie van de stichting zorgelijk was.

In het verlengde daarvan bleek het onmogelijk voldoende fondsen bij de overheid en het bedrijfsleven te generen om een gezonde exploitatie te kunnen garanderen. Bovendien werd de manier waarop de stichting met donateurs vloog, sinds dit jaar door de overheid opeens als commercieel gezien, waardoor de mogelijkheden om de hoge kosten van een Catalina te financieren hierdoor erg wordt beperkt.

Eind juni viel het doek al  Dutch Historic Jet Association (DHJA) toen deze  haar enig vliegende vliegtuig, de F-GLHF moest verkopen 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 reacties op “Catalina naar vliegend museum in VS?

 1. Van Veenendaal schreef:

  En zo gaat er weer een stuk historie verdwijnen in dit land, erg jammer en verloren kansen

 2. Selier schreef:

  Nederland gaat slecht om met deze oude schatten. Nu weer dit vliegtuig, een aantal jaren geleden de Constellation. Hopelijk gaan de ogen open van onze overheid.

 3. Hans Peerenboom schreef:

  Het is toch een ramp dat wij met een overheid zitten die totaal geen historisch besef heeft wat betreft vliegend historisch erfgoed.

 4. FAPM Vanderleemputte schreef:

  De overheid geeft niets om erfgoed wat vliegt, vaart of rijdt behalve als er belastingen op vliegen, varen en rijden geheven kunnen worden.
  Maar laten we reëel zijn; heb altijd al het gevoel gehad dat liefhebbers van de (historische) luchtvaart een zeer beperkte groep is en dat dus een veel te groot deel v d bevolking het zich geen zier interesseert.
  Jammer maar het is helaas niet anders.
  Als ik gepensioneerd ben meld ik mij aan v vrijwilligers werk bij een vliegend museum(pje) in Seppe bijvoorbeeld. Lijkt mij heel leuk om mensen te enthousiasmeren door achtergrond info te geven over de vliegtuigen uit de collectie of afgeleiden daarvan.

 5. […] – Erfgoedvereniging Bond Heemschut betreurt de mogelijke verkoop van het historische watervliegtuig Catalina aan een buitenlands […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.