Mijn Air Show

Parijs, 14 juli 2018

PARIJS – Op 14 juli werd op de Avenue des Champs-Élysées in Parijs, de jaarlijkse militaire parade gehouden, om de bestorming van de Bastille gevangenis te herdenken die plaatsvond op 14 juli 1789. Deze dag is tevens de Nationale Feestdag in Frankrijk.

Op deze dag lopen de soldaten en rijdende tanks door de straten van Parijs.

Boven deze parade geven de vliegende eenheden van de Franse strijdkrachten (Marine, Landmacht en Luchtmacht) een kleine show.

Aan het begin van de luchtparade komen de vliegtuigen aan bod in de vorm van gevechtsvliegtuigen zoals de Mirages en Rafales, trainingsvliegtuigen zoals de AlphaJets, transportvliegtuigen zoals de C-130, A400m, Casa235 en C-160, overige vliegtuigen zoals de C-135F en de E-3F.

Ter afsluiting komen de helikopters in formatie voorbij, zoals de NH90, de Dauphin, de Fennec, de Puma en de Caracal.

Dit jaar waren de bijzonderheden van het de luchtparade:

  • De aanwezigheid van de Mirage 2000N, dit type is op 21 juni jl buiten dienst gesteld en vloog voor de allerlaatste keer mee boven Parijs

  • De aanwezigheid van de Singaporese Luchtmacht met een Leonardo M-346, ter gelegenheid van de 20 jarige aanwezigheid van een Singaporees trainingsdetachment op vliegveld Cazaux in zuid Frankrijk

  • De aanwezigheid van het eerste Airbus A330 MRTT tankvliegtuig, de vervanger van de verouderde C-135F tankvliegtuigen; dit Airbus toestel was nog niet officieel afgeleverd aan de Franse Luchtmacht

Op zaterdag 14 juli 2018 vertrokken de Luchtmacht straaljagers vanaf Base Aérienne Evreux, ten westen van Parijs. Tezamen met de lokaal gebaseerde transportvliegtuigen Casa-235 en C-160.

Na enkele rondjes in de holdings ten westen van Parijs, kwam de vliegtuigen vanuit diverse richtingen samen in 1 lijn boven de Avenue des Champs-Élysées.

Tekst en foto’s Joris van Boven

Onderstaande air to air foto’s: Franse Luchtmacht/SIRPA.AIR/Celine Ramelot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.