Nieuws

ROVANIEMI – Het prototype van de Atol 650 LSA amphibian van het Finse Atol Aviation is, naar nu bekend is geworden, op 3 juli tijdens een testvlucht gecrasht. De crash werd veroorzaakt door een losgeschoten cockpitkap die vervolgens als luchtrem ging werken waardoor het toestel bijna  onbestuurbaar werd.

Na het aanraken van meerdere boomtoppen stortte de  tweezitter vervolgens neer in bebost gebied in het noorden van Lapland waarna het in brand vloog en verwoest werd. Beide inzittenden overleefden het ongeluk maar liepen meerdere brandwonden op. Het toestel voltooide  op 9 april 2015 voor het eerst.

Het ontwerp van de Atol 650 dateert al uit de tachtiger jaren van de vorige eeuw, en was oorspronkelijk de Atol  A450  houten bouwkit. Hoewel de in 2011 geïntroduceerde Atol nieuwe stijl is gebouwd is met gebruik van de nieuwste technologieën, opteerden de ontwerpers toch voor het gebruik van hout als basismateriaal. Hierbij wordt een sandwichmateriaal gebruikt dat bestaat uit berkenhout met een kern van PVC-schuim.

De Atol is voorzien van een AWTS (Atol Water Taxiing System) dat moet helpen bij het manoeuvreren van het vliegtuig. Het waterroer is een geïntegreerd onderdeel van het staartwiel. Het vliegtuig beschikt over een dubbele besturing en dubbele rempedalen.

Een vliegklare Atol wordt geleverd in een container die na levering dienst kan doen als hangar. Bovendien kan de container ook gebruikt worden als aanhangwagentje voor het vervoer van het vliegtuig achter de auto. Inmiddels zijn drie exemplaren van de nieuwe Atol gebouwd.

De tweezitter heeft een 100 pk sterke Rotax 912iS bij een leeggewicht van 375 kg en een MTOW van 650 kg. Gesproken wordt over een kruissnelheid 170 km/h bij een vliegbereik van 750 km.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.