Nieuws

LELYSTAD –De aan het Luchtvaart-Themapark Aviodrome geschonken  Convair 340 komt op 23 juli aan op Lelystad Airport.

Na de nodige technische werkzaamheden zal de Convair deze zomer dwars door Afrika en Europa naar haar nieuwe thuisbasis Aviodrome op Lelystad Airport vliegen. De kosten van € 350.000 voor het gereed maken van het vliegtuig, de aankoop van diverse reserveonderdelen en de spannende overtocht van Zambia, via Oeganda, Soedan, Egypte, Italië, Frankrijk en Duitsland naar Lelystad zijn voor rekening van het themapark. Het toestel zal worden overgevlogen door een tienkoppige Aviodrome crew.

KLM
Na de Tweede Wereldoorlog ontstond er behoefte aan toestellen die meer passagiers over grotere afstanden en met meer comfort konden vervoeren. Dit comfort werd onder meer gerealiseerd door de drukcabine, waardoor bijvoorbeeld boven slecht weer gevlogen kon worden. Hierdoor konden passagiers op een comfortabele manier van A naar B vliegen. KLM heeft in totaal 24 stuks van dit type in dienst gehad vanaf 1948. Door dit grote succes nam het in 1958 opgerichte Martin’s Air Charter een toestel over en voegde men later nog een soortgelijk toestel toe aan de vloot.

Rovos Rail
Het Zuid-Afrikaanse Rovos Rail bood tot en met 2009 luxe ‘air safari’s’ in een Convair aan over het zuiden van Afrika in combinatie met treinreizen die ze organiseren. Door diverse omstandigheden werd het toestel overbodig voor Rovos Rail en heeft het te koop gestaan. In maart dit jaar werd duidelijk dat de eigenaar de Convair een goede toekomst wil bieden en besloot hij daarom het te schenken aan Aviodrome. De komende weken worden door Aviodrome de laatste onderdelen besteld, wordt het vliegtuig technisch gereedgemaakt en vinden diverse voorbereidingen voor de overtocht plaats. De Convair is straks voor de bezoekers van Aviodrome te zien als onderdeel van de collectie. Het zal met enige regelmaat voor onderhoud de motoren starten en tijdens het vliegseizoen, bij o.a. speciale gelegenheden, het luchtruim kiezen.

Middels live updates en video-verslagen kan iedereen de bijzondere en uitdagende vlucht straks volgen via www.aviodrome.nl/convair en via alle social media kanalen van Aviodrome.

Foto Collectie Postma

1 reactie op “Convair 340 arriveert in juli bij Aviodrome

  1. […] De ZS-BRV zou na de nodige technische werkzaamheden dwars door Afrika en Europa naar haar nieuwe thu… […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.