Nieuws
Lelystad Tower

LELYSTAD AIRPORT – Na een verbouwing van iets meer dan een half jaar is maandag (2 juli) de verhoogde verkeerstoren van Lelystad Airport in gebruik worden genomen. Reden genoeg om ook even een kijkje van bovenaf te gaan nemen.

De toren is van elf naar 22 meter gegroeid. De oude bovenkant is hergebruikt. Boven op de oude basis zijn drie metalen ringen geplaatst. Deze zijn als frame aangeleverd en op de luchthaven verder afgewerkt. Ook zijn er tussenvloeren geplaatst tussen de ringen.

Om het gemak te dienen is een lift in de toren aangebracht. Van bovenaf is het uitzicht fantastisch! Het was ook wel een uitgelezen dag met kraakhelder en wolkeloos weer.

De medewerkers van Lelystad Airport hebben de beschikking over dezelfde apparatuur die zij al hadden voor de verbouwing. Wel zijn er in de tafels uitsparingen voor nieuwe apparatuur aanwezig. Dit zal in de toekomst vast opgevuld worden. Vanuit twee comfortabele operator-stoelen heeft men goed zicht over de gehele luchthaven en het luchtruim rondom.

Richting het oosten kunnen toestellen nu makkelijk worden waargenomen die via BRAVO en SIERRA naar de luchthaven vliegen. Verkeer dat naar downwind draait is prima te volgen.

De beide baankoppen zijn waarneembaar. Uiteraard is die van RWY23 een stuk dichterbij, maar ook RWY05 kan vanuit de toren worden gezien. Vanaf de toren is de nieuwe terminal ook goed te zien. Nog een jaar wachten maar dan kan men ook vanaf die kant de toestellen de juiste kant op dirigeren.

Verkeer wat dichter rond de toren beweegt is eveneens goed zichtbaar. Het BRAVO-platform is prima te zien en ook de vliegtuigen die “in front of tower” geparkeerd zijn kun je zien. Mocht dat toch moeilijkheden geven, dan kan via camerabeelden op een beeldscherm altijd nog gebruik gemaakt worden van extra elektronische ogen.

De tijdelijke verrijdbare toren die in bruikleen was van defensie is vandaag weggereden van het platform. Deze kan na bewezen diensten weer opgehaald worden. Ruim een half jaar hebben de medewerkers van Lelystad Airport hierin moeten vertoeven. Na vandaag is alles een stuk beter geworden.

Door Berend Jan Floor/aironline.nl

 

1 reactie op “Foto’s: Lelystad Airport neemt verhoogde toren in gebruik

  1. […] De toren is feitelijk sinds 2 juli 2018 al in gebruik. […]