Mijn Air Show

APROC Gilze-Rijen

Het Defensie Helikopter Commando op vliegbasis Gilze Rijen is van 23 mei tot en met 6 juni gastheer van de internationale oefening Air Centric Personnel Recovery Operatives Course (APROC).

Ieder jaar organiseert het ‘European Personnel Recovery Centre (EPRC) deze cursus, waarbij de deelnemende landen bij toerbeurt als gastheer optreden. Deelnemende landen zijn België, Frankrijk, Italië, Nederland, Polen, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en de USA. Het is voor het eerst dat de cursus in Nederland wordt gehouden. In deze periode zijn tal van militaire helikopters, maar ook enkele vliegtuigen, waaronder Italiaanse Eurofighters, op Gilze Rijen ondergebracht en maken dagelijks een missie vanaf deze Brabantse vliegbasis.

De cursus richt zich op het redden van vliegtuigbemanningen die in vijandelijk gebied terecht zijn gekomen en hulp nodig hebben, in vakjargon Personnel Recovery (PR) genaamd. Deelnemers leren over de verschillende rollen tijdens reddingsoperaties en beoefenen tactieken, technieken en procedures die nodig kunnen zijn om een goede reddingsoperatie uit te voeren. Zijn de eerste dagen vooral op theorie gericht, in de tweede helft van de cursus vliegen helikopters vanaf Gilze-Rijen naar diverse oefengebieden in Nederland en België om daar ‘gestrande’ vliegtuigbemanningen op te pikken. Om realistische scenario’s na te bootsen, fungeren kleine grondeenheden als oefenvijand. De meer ervaren vliegers krijgen training in het leiden van een reddingsmissie. Een internationale staf stuurt de cursus vanaf Gilze-Rijen aan.

Aan APROC nemen rond 500 cursisten en ondersteunend personeel deel. Dat is inclusief staf, grondtroepen en specialisten op het gebied van het overleven. ontsnappen, ontwijken, verzetten en evacueren uit vijandelijk gebied. Aan APROC 2018 doen 7 landen mee met 18 helikopters en vliegtuigen . Meest bijzondere deelnemer is ongetwijfeld een Italiaanse Gulfstream E-550 AEW, afkomstig van het 71º Gruppo, dat sinds kort over twee van deze toestellen beschikt.

Tekst en foto’s Cor van Gent

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.