Mijn Air Show

POZNAN – De tijgerorganisatie is net een Feniks die steeds weet te overleven. Ze heeft crisissen doorstaan, de val van het Warschaupact en de daarna over heel Europa ingezette bezuinigingen en afslankingen overleefd. Wel is er in de loop der jaren veel veranderd.

Om de onderlinge verhoudingen tussen de NAVO en vooral Frankrijk te verbeteren werd in 1959 een vereniging van tijgersquadrons opgericht. Twee jaar later werd de eerste Tigermeet gehouden op RAF Woodbridge, met deelname van het Amerikaanse 79th TFS (Tactical Fighter Squadron), het Franse L’escadron de Chasse 1/12 en het Britse 74 squadron. Inmiddels zijn het Amerikaanse, Britse en Franse squadron opgeheven. Daarmee kwam een einde aan de oorspronkelijke oprichters van deze kleurrijke oefening. De vroegere vijand kwam er voor terug en de Tsjechische, Hongaarse en Poolse luchtmacht zijn inmiddels trouwe en geliefde deelnemers. De twee eerstgenoemde luchtmachten hebben hun voormalige Mig’s verruild voor de Saab JAS-39C/D Gripen, terwijl de Polen over de F-16C/D block 52+ beschikken, geduchte tegenstanders waar men graag de krachten mee vergelijkt.

Nederlandse deelname
Mogen landen als België en Frankrijk trouwe deelnemers zijn die jaarlijks mee doen aan de Tigermeetings, Nederland is wat dat betreft een beetje wispelturig en laat op deze kleurrijke internationale oefening nogal eens verstek laat gaan. Het is het 313 squadron op Volkel dat een tijger als embleem voert en als zodanig lid is van de NATO Tiger Association.

Dit jaar pakte het squadron groot uit met de afvaardiging van zes F-16’s, waaronder een F-16BM ‘dual’ met een prachtige tijgerstaart. De oefening werd dit jaar voor het eerst in Polen gehouden, waarbij het 6 ELT (Eskadra Lotnictwa Taktycznego) op de basis Poznan-Krzesiny als gastheer optrad. De Nederlandse F-16’s vlogen op 11 mei naar Polen voor de veertiendaagse deelname en keerden op 25 mei weer huiswaarts. De waarde van de Tigermeet bestaat vooral uit door Europese jachtvliegtuig- en helikoptereenheden gehouden trainingen waarbij een E-3A AWACS radartoestel wordt ingezet en voor gesimuleerde scenario’s zorgt. In totaal namen aan deze editie van de NTM 16 landen deel met zo’n 70 vliegtuigen, 24 squadrons en 1500 militairen.

Dat de Nederlandse F-16AB J-882 een tijgerstaart voerde was niet alleen vanwege de NTM maar ook ter opluistering van haar 65 jarig jubileum in november dit jaar. De NTM in 2019 zal worden gehouden op de basis Mont- de-Marsan in Frankrijk. Net voor de afronding van dit artikel kwam het bericht binnen dat 313 squadron de Silver Tiger Trophy heeft gewonnen, waarmee Piloot en Vliegtuig ze van harte feliciteert.

Tekst en foto’s: Cor van Gent

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.