Nieuws

Nieuwe luchtvaartcollectie NTM

2

NIEUW VENNEP – In Nieuw-Vennep   is  op 28 april het Nederlands Transport Museum geopend. Naast historische koetsen, bussen en andere spoorweg- en wegtransportmiddelen zijn er in dit ´pop-up museum´ diverse bijzondere vliegtuigen uit de jaren dertig en veertig te zien.

In de collectie bevinden zich onder meer een tweemotorige Cessna T-50 Bobcat, waarvan het prototype in 1939 voor het eerst vloog en die in het museum tot vliegwaardig vliegtuig wordt gerestaureerd, en een Taylorcraft Auster Mk. III met een lange Nederlandse militaire en civiele historie. 


Ook een Noorduijn Norseman, ontworpen door de Nederlander R.B.C. ´Bobby´ Noorduijn en gebouwd in Canada, en een Stearman Hammond Y uit 1937 worden in het museum gerestaureerd. De Hammond Y is een metalen tweezitter met een neuswiel, twee staartbomen en een duwschroef, die door de KLM in de jaren dertig werd gebruikt om de KLM-piloten te laten wennen aan een neuswiel, vooruitlopend op de geplande komst van de viermotorige Douglas DC-4E en de tweemotorige DC-5 bij de KLM.

De North American AT-16 Harvard/Texan in het transportmuseum is afkomstig van het Oorlogsmuseum Overloon. Er bestaan plannen om dit toestel te verbouwen tot de North American NA-27 met registratie PH-APG, die in 1937 door Fokker werd gekocht als demonstratievliegtuig. Deze PH-APG werd tijdens de mobilisatie in 1939-´40 gevorderd door het Nederlandse leger en met de registratie ´997´ bij de LVA-Vliegschool op Texel in gebruik genomen. Op 11 mei 1940 werd de NA-27 vernield op Texel.

Het Nederlands Transport Museum is gevestigd in de voormalige Bolsfabriek en later de  vestiging van Fokker Services BV aan de Lucas Bolsstraat 7 in Nieuw-Vennep. De openingstijden zijn te vinden op www.facebook.com/NederlandsTransportMuseum.

2 reacties op “Nieuwe luchtvaartcollectie NTM

  1. […] Het NTM opende op 8 april van dit jaar haar deuren. […]

  2. Frans Eekhout schreef:

    Welke registratie krijgt de DC 2, PH-AJU Uiver, zou heel bijzonder kunnen zijn omdat dit de bekendste DC 2 van de KLM was geweest ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.