Mijn Air Show

Solo display 2018 Belgian Air Force

"Vador" capt Stefan Darte

In 2018  is het demo-stokje  door voormalig demopiloot “Gizmo” (demopiloot van 2015 tot en met 2017) overgedragen aan diens collega captain Stefan Darte,  callsign “Vador”.

Darte  heeft het toestel met staartnummer FA-101 toegewezen gekregen. Deze werd voorzien van een nieuwe laklaag waarna het toestel maandag op maandag 23 april 2017 gepresenteerd werd als “Dark Falcon”. Deze naam ontstond door Dartes call- sign van  Vador (Darth Vador) en dat de Belgische luchtmacht dit jaar veerig jaar met de F-16 vliegt.

Darte  startte zijn vliegcarrière bij de Belgische Air cadets. Hij begon zijn loopbaan bij de Belgische luchtmacht in 1997 en startte zijn pilotentraining op  Beauvechain Airbase. Na de basistraining afgerond te hebben met de Aermacchi(SIAI Marchetti)SF-260M/D en de Dassault-Breguet/Dornier Alpha Jet 1B ontving hij zijn Wings in 2000.

In 2001 begon Darte zijn vliegcarriere op de F-16 bij het OCU Squadron op kleine brogel Airbase.Hij werd ingedeeld bij de first “stingers”squadron in Florennes Airb ase in 2002.Als squadron piloot ontwikkelde hij zich in vijftien jaar tot specialist in weapons en tactics. zes jaar squadron weapons officer en 2nd wing officer voordrie jaar.

In 2006 slaagde Darte voor de EPAF (European Participating Airforces)weapon school en werd wapeninstructeur. Hij kwam terug als instructeur tijdens de FWIT oefeningen op Leeuwarden. Gedurende de laatste jaren bij het 1 st squadron was hij Director of operations en vertrok  bij dit squadron in de zomer van 2016 als reconnaissance specialist. Als weapon en OCU instructeur begon hij in 2016 bij de 2nd Wing Flying group als OEC(Operations and evalution Center) representatieve.

In 2018 en met 2900 uur vliegervaring begint Stefan Darte aan een nieuwe uitdaging : demopiloot 2018-2020.
Dit zal ongetwijfeld leiden tot een mooi staaltje demovliegen door Dartes ruime vliegervaring en zijn liefde voor fotograferen tijdens zijn werk en vluchten.

Op Vadors  instagram- en facebookaccount zijn fraaie air-air opnamen geplaatst.

Tekst : Jeroen van Holland
Foto’s via Vador

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.