Nieuws

F-35 JSF klaar met testvluchten

WASHINGTON – De F-35 Lightning II heeft eergisteren de laatste testvluchten van de ontwikkelingsfase gemaakt. Dat gebeurde op Naval Air Station Patuxent River in Maryland. Dat maakte het Joint Program Office van het Amerikaanse ministerie van Defensie en bouwer Lockheed Martin bekend.

Sinds de F-35 in 2006 voor het eerst het luchtruim koos, is er elf  jaar getest. Het toestel maakte 9.200 vluchten en was het 17.000 uur in de lucht. De F-35 werd in die jaren op 65.000 punten beproefd op alle gebieden.

Op 22 april voltooide testtoestel CF-2 van de U.S Navy de laatste SDD vlucht. Daarbij werden belastingdata verzameld die optraden met bewapening in de vorm van ruim 900 kg zware GBU-31 Joint Direct Attack Munitions (JDAM) bommen en AIM-9X Sidewinder lucht-lucht raketten.


Hoewel het SDD programma is afgerond, kan het team niet op zijn lauweren gaan rusten omdat in het kader van het Joint Program Office’s Continuous Capability Development and Delivery (C2D2) programma alweer de nodige (systeem)updates aan het inmiddels twaalf jaar oude ontwerp moeten worden doorgevoerd.

Het afronden van de testvluchten is een belangrijk moment in de zogenoemde System Development and Demonstration-fase van het nieuwe vliegtuig. De Operational Test and Evaluation-fase, waaraan Nederland actief deelneemt, is inmiddels ook gestart en zal naar verwachting medio 2019 worden afgerond.

 Nederland doet sinds 2002 mee aan de ontwikkeling van het modernste gevechtsvliegtuig van de wereld. In de VS staan de 2 reeds aan Nederland geleverde F-35’s, die momenteel voor de Operational Test and Evaluation fase worden ingezet. De eerstvolgende bestelde F-35’s worden vanaf begin 2019 geleverd en zullen in de VS voor de opleiding van vliegers worden ingezet. Eind 2019 wordt de eerste F-35 aan Vliegbasis Leeuwarden geleverd.

Het F-35-programma richt zich op verlaging van de kostprijs van het jachtvliegtuig. In afwachting van de uitkomsten van de contractonderhandelingen met Lockheed Martin heeft de Amerikaanse overheid een pauze in de levering ingelast.

CF-02 Flt 596 piloted by Mr Peter Wilson flies the final System Development and Demonstration (SDD) test flight for the F-35. The was flwon from NAS Patuxent River, MD on 11 April 2018
USA, Maryland, Patuxent River, 21 mei 2016..NAS PAX River (Naval Air Station Patuxent River.) .Twee Nederlandse F-35’s,begeleid door 2 KDC-10’en landen op Patuxent River Naval Air Station. Op zaterdagochtend vertrokken de 4 toestellen vanaf Edwards AFB. Met deze vlucht hebben ze het eerste deel van de overtocht naar Nederland afgelegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.