Mijn Air Show

Opmaat Frisian Flag 2018

Franse Mirage 2000D
LEEUWARDEN  – Vliegbasis Leeuwarden is vanaf maandag 9 april tot en met vrijdag 20 april gastheer van de grote internationale oefening Frisian Flag 2018.
Meer dan 70 (jacht)vliegtuigen uit negen landen trainen vanaf de vliegbasis complexe missies.
De oefening vindt plaats boven de Noordzee in het luchtruim boven Nederland,Duitsland en Denemarken.
De Leeuwarder vliegbasis ligt dichtbij het oefengebied waardoor vliegers geen trainingstijd verliezen met het vliegen naar het trainingsgebied.Daarnaas t heeft de vliegbasis voldoende capaciteit en voorzieningen voor zo’n grote oefening.Hierbij spelen de geluidsnormen ook een rol van betekenis.
Tevens door de oefening in Nederland te houden bespaart defensie transportkosten,doordat mensen en materiaal niet naar buitenland gestuurd hoeven te worden.De buitenlandse deelnemers financieren zelf de kosten voor transport van mensen,materieel,brandstof en verblijf.
De oefening Frisian Flag draait om leiderschap en precisie.De ervaren piloten voeren grote en complexe missies uit.Er wordt twee keer per dag gevlogen met ongeveer 50 vliegtuigen.
Iedere dag plant en leidt een andere deelnemer een trainingsmissie waarvan later de resultaten geëvalueerd worden.
Het European Air Transport Command van vliegbasis Eindhoven verzorgt tijdens Frisian Flag het bijtanken van de jachtvliegtuigen in de lucht.Dit wordt g edaan door vier tankvliegtuigen van Nederland,Duitsland,Frankrijk en Amerika die deze twee weken op vliegbasis Eindhoven gestationeerd zijn.
De piloten trainen tijdens Frisian Flag de volgende missies:
Luchtverdedigingsmissies.(Doel is om vijandige jachtvliegtuigen de toegang tot een bepaald gebied te weigeren.
Aanvallende missies.
Missies voor het beschermen van andere vliegtuigen.
Missies voor het uitschakelen van vaste en bewegende doelen op land en zee.

Recente missies laten duidelijk het belang van internationale samenwerking zien,zoals bij de huidige missies in Irak en Oost Syrië.

Nederlandse militairen ondersteunen daar de Iraakse en Koerdische grondtroepen waarbij momenteel vier F-16’s en ondersteunend personeel worden ingezet.

Met bombardementen bestreden de Nederlandse F-16’s al eerder de terreurorganisatie ISIS.
In 2017 beschermde Nederlandse F-16’s in NAVO verband al enkele maanden het luchtruim van de Baltische Staten vanuit Litouwen.Dit werd later overgenomen door andere NAVO bondgenoten.
Vanaf 1999 bestaat de oefening Frisian Flag die elk jaar weer groter wordt met meer buitenlandse deelnemers.Een uitdagende internationale oefening voor de NAVO bondgenoten om de piloten voor te bereiden op de daadwerkelijke missies in oorlogsgebieden.

Tekst en foto’s Jeroen van Holland

 

Franse Mirage 2000D
Final check klaar voor een nieuwe missie
Amerikaanse deelname aan Frisian Flag.
RNLAF F-16 J-628 ready for take off.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.