Mijn Air Show

LEEUWARDEN – Voor het vierde achtereen volgende jaar stuurt de Amerikaanse Air National Guard (ANG) in het kader van ‘Operation Atlantic Resolve’ een Theater Security Package (TSP)’ naar Europa bestaande uit een dozijn Boeing F-15C Eagles.

De eerste zes Eagles arriveerden op donderdag 15 maart rond de klok van kwart voor vier op vliegbasis Leeuwarden. De tweede zogenoemde ‘cel’ van zes toestellen kon de overtocht niet maken en wordt afhankelijk van onder andere de weersomstandigheden op maandag 19 maart op de Friese basis verwacht.

De ANG formeert jaarlijks een ‘Expeditionary Fighter Squadron (EFS) ’ uit twee van haar vijf actieve squadrons. Hierbij krijgt een van beide squadrons het commando. Zoals gebruikelijk is ook dit jaar een combinatie van een Oost- en Westkust squadron gevormd.

123 FS gebaseerd op Portland, Oregon en 131 FS van Barnes, Massachusetts zullen gezamenlijk als 123 EFS naar verwachting gedurende een half jaar vanuit Europa deelnemen aan diverse oefeningen en trainen met collega’s van de NAVO luchtmachten. De squadrons worden ondersteund door ongeveer veertig collega’s van 52 FW die op de Amerikaanse luchtmacht basis Spangdahlem in Duitsland gestationeerd zijn

De eerste oefening waaraan wordt deelgenomen is Frisian Flag vanaf Leeuwarden die van 9 april tot en met 20 april duurt. Na deelname aan de oefening van de Koninklijke Luchtmacht zullen de Eagles vertrekken. Volgens een persbericht van de Amerikaanse luchtmacht in Europa zullen in ieder geval RAF Lakenheath in het Vereniging Koninkrijk en Graf Ignatievo nabij de Bulgaarse stad Plovdiv worden aangedaan.

Het is dit jaar het derde deployment van de Amerikaanse luchtmacht naar Europa. Eerder waren al vier B-52H bommenwerpers gestationeerd in Engeland (RAF Fairford) en twaalf F-16Cs van de Ohio ANG die opereerden vanaf Amari in Estland en sinds vorige week Spangdahlem AB. Deze keren naar verwachting komende week terug naar de Verenigde Staten.

Tekst en foto’s: Manolito Jaarsma