Nieuws

PRAAG – De door GE Aviatiek ontwikkelde Advanced Turboprop zal onder de modelnaam Catalyst Advanced Turoprop op de markt worden gebracht. De nieuwe motor draaide op 22  december 2017 voor het eerst proef  in het Tsjechische filiaal van de motorproducent.

GE investeerde meer dan 400 miljoen dollar in de motor die in een gerenoveerde productielocatie in Praag zal worden gebouwd. Dit levert 500 extra arbeidsplaatsen op.

In de 1.240 pk sterke motor zijn 98  nieuwe (gepatenteerde)  technologieën toegepast. Daarbij is 35 procent van de motoronderdelen geprint en kon het aantal ‘reguliere’ motoronderdelen teruggebracht van van 855 tot slechts twaalf geprinte.

Volgens de fabrikant verbruikt de motor (met FADEC controle) daardoor twintig procent minder brandstof en is tien procent meer vermogen beschikbaar bij kruissnelheden. De motor hoeft daarnaast pas bij 4.000 uur een eerste onderhoudsbeurt te hebben (Time Between Overhaul- TBO).

De nieuwe voor de business- en general aviation ontwikkelde motor is onder meer besteld door Cessna die de aandrijfunit in de nieuwe Denali in wil gaan bouwen. De in mei 2016 aangekondigde turboprop een vijfbladige McCauley composiet propeller met een diameter van 267 cm.

GE voorziet certificatie eind 2018 nadat met het blok 2.000 uur is proefgedraaid.

 

 

1 reactie op “Nieuwe turboprop GE Aviation heet ‘Catalyst’

  1. […] Denali zal worden uitgerust met een nieuw ontwikkelde GE Catalyst FADEC turboprop met een vermogen van 1.240 pk. Voor deze motor is een TBO van 4.000 uur […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.