Nieuws
F-35A

ORLAND– De Noorse luchtmacht heeft op Ørland Air Base voor het eerst gebruik gemaakt van de voor de F-35A ontwikkelde remparachute.

Daaraan voorafgaand werden eind november 2017 op Eielson Air Force Base in Alaska  al proeven uitgevoerd met een F-35A van de Amerikaanse luchtmacht waarbij onder winterse omstandigheden gemanoeuvreerd werd op besneeuwde taxibanen.

Bij de ontwikkeling  van de parachute werkt Lockheed Martin nauw samen met de luchtmachten van Nederland en Noorwegen.

De F-35A werd op 10 november2017  op de dag van de 73ste verjaardag van de Noorse luchtmacht tijdens een ceremonie op Ørland Air Base officieel in gebruik genomen.
Het land beschikte op dat moment over tien F-35As waarvan zich  er drie sinds op vrijdag  3 november op Noorse bodem bevinden. Het trio met de titels  AM-8, AM-9 en AM-10 voltooiden na vertrek uit Fort Worth hun ferry vlucht bij het laatste daglicht en werden de grens opgevangen door Noorse F-16s. De Noorse Koninklijke Luchtmacht kan daardoor als eerste Europese land met de F-35A binnen Europa vliegen.

Zeven toestellen blijven vooreerst nog in Amerika op Luke AFB gebaseerd voor de training van Noorse piloten en technici.

Er worden door Noorwegen mogelijk tot 52 F-35As besteld inclusief bewapening en reserveonderdelen. Voor veertig toestellen is de financiering inmiddels rond.

 


Foto: Torbjørn Kjosvold – Norwegian Armed Forces.

2 reacties op “Foto’s: Noorse luchtmacht test remparachute F-35A

  1. Henk Temmermans schreef:

    De Noren zijn heel wat slagvaardiger als om aanschaf van nieuwe fighters gaat, dan de Nederlanders. En zéker wat betreft de aantallen f-35’s !!

  2. […] De tests vormen onderdeel van het certificatietraject dat nodig is voor de F-35A’s voor Noorwe… […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.