Nieuws

Noorse luchtmacht neemt F-35A in gebruik

1

ORLAND– De Noorse luchtmacht heeft vrijdag (10 november) op haar 73ste verjaardag tijdens een ceremonie op Ørland Air Base de Lockheed Martin F-35A officieel in gebruik genomen.

 Het land beschikt momenteel over tien F-35As waarvan zich  er drie sinds op vrijdag  3 november  op Noorse bodem bevinden. Het trio met de titels  AM-8, AM-9 en AM-10 voltooiden na vertrek uit Fort Worth hun ferry vlucht bij het laatste daglicht en werden de grens opgevangen door Noorse F-16s. De Noorse Koninklijke Luchtmacht kan daardoor als eerste Europese land met de F-35A binnen Europa vliegen.

Het land ontving de eerste twee F-35As in 2015 en evenveel in 2016. In 2017 werden zes  vliegtuigen geleverd. Zeven toestellen blijven vooreerst nog in Amerika op Luke AFB gebaseerd voor de training van Noorse piloten en technici.

Noorwegen bestelt  tot  mogelijk tot 52 F-35A’s inclusief bewapening en reserveonderdelen. Voor veertig toestellen is de financiering inmiddels rond.


Foto: Torbjørn Kjosvold – Norwegian Armed Forces.

1 reactie op “Noorse luchtmacht neemt F-35A in gebruik

  1. Henk Temmermans schreef:

    De Noren zijn heel wat slagvaardiger als om aanschaf van nieuwe fighters gaat, dan de Nederlanders. En zéker wat betreft de aantallen f-35’s !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *